szerző:
Tetszett a cikk?

A beszerzett adatok alapján nem történt bűncselekmény – erre hivatkozva szép csendben lezárta a rendőrség a Honvédelmi Minisztérium középiskolájában történt bántalmazási ügyet.

Kósa Lajos most nyáron egyszer már próbálta megmagyarázni a debreceni honvédiskolában történt zaklatási ügyet, amit a hvg.hu hozott nyilvánosságra. A fideszes politikus az addigra már vizsgálatot indító honvédelmi bizottság elnökeként azt állította, hogy a bentlakásos Kratochvil Károly Honvéd Középiskola kollégiumában zajló eset nem szexuális zaklatás, hanem csak bántalmazás volt. Pedig a lapunk által feltárt ügyben az egyik tizenéves diákot – miközben a többi társa "játékból" lefogta – análisan is zaklatta egy idősebb katonanövendék, ami ezek szerint Kósa interpretációjában nem számít szexuális molesztálásnak.

Már akkor kérdés volt, vajon mennyire veszik komolyan a hatóságok az állami intézményben történt esetet, ami rossz fényt vet az Orbán-kormány honvédelmi minisztériumához tartozó iskolára, pont most, amikor az ilyen létesítmények számának növelését tervezik. Főleg, hogy Németh Szilárd a tárca parlamenti államtitkáraként az egészet „az ellenzéki média” hazugságának minősítette, mindezt ugyanabban az interjúban, ahol hosszan sorolta, milyen lépéseket tettek a bántalmazási ügy rendezése érdekében.

Ráadásul parlament honvédelmi bizottsága is zárt ülésén tárgyalta az erőszak ügyét, utána ennek valóságát megerősítették, viszont az eset minden részletét 10 évre titkosították. Így máig nem világos az sem, miért csak hónapokkal később tett feljelentést a tárca, amikor a hvg.hu kiderítette, hogy mi is történt a kollégiumban.

A rendőrségi eljárás így végül csak elindult, az eredményéről viszont hiába vártuk az információkat. Ezért az év végéhez közeledve rákérdeztünk, így derült ki, hogy a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság időközben csendben megszüntette a nyomozást. Válaszukban arra hivatkoztak, hogy az általuk „beszerzett adatok alapján bűncselekmény elkövetése nem volt megállapítható”.

Emlékeztetőül, a Kósa szerint szexuális zaklatásnak nem számító esetet belső forrásaink úgy írták le: a honvédiskola 16 év alatti, vagyis fiatalkorú tanulói „lefogásos”, illetve lekötözős kényszerítést végeztek egymáson váltva, vélhetően rosszul értelmezett poénból, szívatásból, esetleg úgynevezett rendszabályozásból. Hogy ezek közül pontosan minek indult a május 6-án éjszaka történt bántalmazás, utólag nehéz megmondani.

Az viszont biztos, hogy információink szerint az egyik 9. osztályba járó fiú volt éppen soron ebben a bizarr „játékban”, amikor egy idősebb, 10. évfolyamba járó társa szexuális fajtalanságot követett el, kihasználva a védekezésre képtelen állapotát. Az idősebb diák análisan zaklatta, de ellentmondó információik vannak arra nézve, hogy a kezével, gumikesztyűt húzva vagy valamilyen tárggyal. A diák szerencséje az volt, hogy a szobába bejött egy szintén 10.-es diáktársuk, aki meglátta, mi történik, és azonnal leállította, mondván, „hagyjátok abba, ez gusztustalan”. Ahogy egyik forrásunk úgy fogalmazott, így „tolták ki a szobából” az erőszakoskodó diákot. Hogy összesen hányan vettek részt a zaklatásban, illetve hányan látták/voltak jelen, az nem derült ki.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!