szerző:
Tetszett a cikk?

Az Országgyűlés honvédelmi bizottsága hétfőn zárt ülésén tárgyalta a debreceni honvédiskolában történt erőszak ügyét, amit a hvg.hu tárt fel. Utána ennek valóságát megerősítették, de az iskolaigazgató meghallgatását és a többi részletet 10 évre titkosították. Kósa Lajos próbálta magyarázni az iskola fenntartója, a Honvédelmi Minisztérium számára érzékeny ügyet, és nem mondta meg, miért csak akkor tett feljelentést a tárca, amikor lapunk kiderítette, mi történt a kollégiumban. Abban érthetően teljes volt az egyetértés a kormánypárti és ellenzéki tagok között, hogy minden hasonló erőszak elítélendő.

A hvg.hu hozta nyilvánosságra július elején, hogy a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola tizenéves diákjai egymás lefogásával, lekötözésével szórakoztak, ami egy éjszaka annyira elfajult, hogy szexuális fajtalanságba torkollt. A május 6-án történt bántalmazásról az állami iskola egyáltalán nem értesítette a hatóságokat, csak amikor rákérdeztünk, hogyan tussolhatták el a bűncselekmény gyanúját felvető ügyet.

Cikkünk alapján az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága is tájékozódott az ügyben, Varga-Damm Andrea, a testület jobbikos alelnöke kezdeményezte, hogy a történteket vegyék napirendre a hétfői ülésükön, ami zártan zajlott. A zárt ülést Kósa Lajos, a testület fideszes elnöke – debreceni országgyűlési képviselő – kezdeményezte az érintett fiatalkorúak személyiségi jogaira, valamint a folyamatban lévő nyomozásra tekintettel.

Kósa: a tanulók nem katonák

A parlamenti bizottság az MTI tudósítása szerint „egyöntetűen elítélték a kollégiumban történt erőszakos cselekményt”. A Kratochvil Károly Honvéd Középiskolának a Honvédelmi Minisztérium (HM) a fenntartója, de a beszámoló szerint Kósa az ülés után igyekezett távolítani a történteket Benkő Tibor tárcájától, mondván: a katonai szakközépiskolába járó diákok nem katonák, nincsenek hadrendben, a minisztérium csak fenntartója az iskolának. Ugyanakkor azt hangoztatta, hogy semmi ilyet nem szabad eltűrni, a legpéldásabban fel kell lépni ellene.

Információink szerint az ülésen meghallgatták a középiskola igazgatóját, Berkecz Gábort, aki a hvg.hu-nak korábban megerősítette a cselekményt, azzal, hogy emiatt 5 diákot távolítottak el az intézményből. Kósa elmondása szerint az igazgató a hétfői bizottsági ülésen arról számolt be, hogy „átszervezéseket kezdeményezett az intézményben és fokozott figyelmet fordít arra, hogy a hasonló eseményeket megelőzzék”.

Kósa azt is hangsúlyozta, hogy a minisztérium feljelentést tett a rendőrségen, de képviselőtársához, Németh Szilárdhoz hasonlóan nem tért ki arra, vajon miért csak azután, hogy hónapokkal később firtatni kezdtük az ügyet.

Igaz, amit írtunk, de titkos, amire jutottak

A bizottság a nyomozás lezárultával dönt arról, hogy szükség van-e további intézkedésekre.

Varga-Damm Andrea a bizottság ülése után elmondta: tíz évre titkosították az elhangzottakat, ugyanakkor azt megerősítette, hogy igaz, ami cikkünkben megjelent. Az eset után fontos, hogy ezeket a kérdéseket alaposan, felelősségteljesen kezeljék – jelentette ki. Nincs garancia arra, hogy ilyen eset nem fordulhat elő még egyszer, a fiatalokkal máshogy kell bánni, hogy a hasonló eseteket elkerüljék – tette hozzá.

 Az MSZP-s Harangozó Tamás szerint egyetértettek abban, hogy az ilyen esetekkel szemben zéró tolerancia szükséges. A szocialista bizottsági tag beszélt arról is, hogy az volt az "érzése", hogy megpróbálták eltussolni az ügyet. Viszont az érintettek döntő többségét eltávolították az intézményből, és a nevelők körében is volt felelősségre vonás. 

A DK-s Vadai Ágnes szerint "nem túl gyorsan" folytatták le a fegyelmi eljárást, és azt javasolta, hogy a minisztérium indítson programot a megelőzés érdekében, és segítsék az eset áldozatát.

A teljes cikkünket, ami miatt a bizottság tárgyalta az ügyet, itt olvashatja el.

A magyar honvédség létszámhiányát is szeretnék megoldani a katonai középiskolával
©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jogosítványa sem volt a sofőrnek, aki belehajtott a közútkezelő autójába az M0-áson

Jogosítványa sem volt a sofőrnek, aki belehajtott a közútkezelő autójába az M0-áson

"A Huawei titkos fegyvere" lehet ez az új chip

"A Huawei titkos fegyvere" lehet ez az új chip

Emelkedett a szennyvízben a koronavírus mennyisége, megugorhat a fertőzöttek száma

Emelkedett a szennyvízben a koronavírus mennyisége, megugorhat a fertőzöttek száma