szerző:
Gergely Zsófia
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A honvédelmi bizottság elnökeként a fideszes politikus újra megpróbálta megmagyarázni a kormány számára kínos, állami honvédiskolában történt zaklatási ügyet, igyekezetében arra jutott, hogy nem is történt szexuális zaklatás, csak bántalmazás. A hvg.hu hozta nyilvánosságra a történteket belső források alapján, így azt a részletet is, hogy az egyik tizenéves diákot – miközben a társai "játékból" lefogták, kényszerítették – análisan bántalmazta egy idősebb katonanövendék. Ami ezek szerint Kósa Lajos minősítése alapján nem számít zaklatásnak.

Kósa Lajos, a parlament honvédelmi bizottságának elnöke, egyben debreceni országgyűlési képviselő tovább próbálkozik azzal, hogy megmagyarázza a városában működő, állami fenntartású honvédiskolában történt fajtalanságot, amit a hvg.hu hozott nyilvánosságra július elején. Ahogy megírtuk, a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola tizenéves diákjai egymás lefogásával, lekötözésével szórakoztak, és a bentlakásos kollégiumban mindez annyira elfajult az egyik éjszaka, hogy az egyik idősebb diák szexuálisan fajtalankodott az éppen magatehetetlen, fiatalabb társával.

Az Index beszámolója szerint Kósa ezúttal ugyan a Fidesz önkormányzati választásokért felelős kampányfőnökeként tartott sajtótájékoztatót kedden, de megkérdezték a Honvédelmi Minisztérium alá tartozó honvéd középiskolában történtekről is, miután ezt az Országgyűlés honvédelmi bizottsága zárt ülésen tárgyalta. Az iskolaigazgatót is meghallgatták, ugyanakkor az adatok érzékenységére tekintettel tíz évre titkosították az elhangzottakat – erről itt olvashat részletesen.

Kósa már a bizottsági ülés után próbálta mosdatni a szaktárcát, hiszen az ügy végtelenül kínos most, hogy további két hasonló iskolát nyitnának hamarosan. Az ülés után igyekezett távolítani a történteket Benkő Tibor tárcájától, mondván: a katonai szakközépiskolába járó diákok nem katonák, nincsenek hadrendben, a minisztérium csak fenntartója az iskolának. Ugyanakkor azt is hangoztatta, hogy semmi ilyet nem szabad eltűrni, a legpéldásabban fel kell lépni ellene.

Kósa szerint análisan abuzálni nem szexuális zaklatás

Ehhez képest kedden azt állította, hogy már megtörtént a felelősségre vonás, és a lap szerint azt mondta, hogy

"bántalmazás történt, szexuális zaklatás nem történt".

Nem tudni, hogy Kósa Lajos ezek szerint hogyan definiálja a szexuális zaklatást, de a minősítése miatt újra közöljük, mi történt a katonai iskolában: egy idősebb, 10. évfolyamba járó diák, kihasználva a többiek által "játékból" kényszerített diák védekezésre képtelen állapotát, análisan zaklatta. Ellentmondó információik vannak arra nézve, hogy a kezével, gumikesztyűt húzva vagy valamilyen tárggyal történt az anális fajtalanság. A diák szerencséje az volt, hogy a szobába bejött egy szintén 10.-es diáktársuk, aki meglátta, mi történik, és azonnal leállította, mondván, "hagyjátok abba, ez gusztustalan". Ahogy egyik forrásunk úgy fogalmazott, így "tolták ki a szobából" az erőszakoskodó diákot.

Eltussolás sem volt szerinte

Kósa egy másik ponton is próbált magyarázkodni, szerinte szó sem volt eltussolásról, arra hivatkozott, hogy feljelentést tettek. Csakhogy képviselőtársához, Németh Szilárdhoz hasonlóan nem tért ki arra, vajon miért csak hónapokkal azután, hogy mindez megtörtént, viszont közvetlenül azt követően, hogy a hvg.hu kiderítette, mi történt, és rákérdezett Benkő Tibor tárcájánál.

A zaklatás egy politikailag különösen kényes időszakban, május elején, az EP-választás kampányhajrájában történt, amikor bizonyára nem hiányzott egy botrány a kormány kedvenc katonai középiskolájában.

Azóta több körben próbálják kozmetikázni a történteket, Németh Szilárd épp múlt héten adott interjút többek közt arról, hogy aki ilyet csinál, abból nem lesz "jósvádájú" katona.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Koronavírus: találtak két új fertőzöttet Németországban

Koronavírus: találtak két új fertőzöttet Németországban

A Ferrari is bezárkózott a koronavírus elől

A Ferrari is bezárkózott a koronavírus elől

Már négy koronavírussal fertőzött beteg van a lezárt tenerifei hotelben

Már négy koronavírussal fertőzött beteg van a lezárt tenerifei hotelben