T. R.
T. R.
Tetszett a cikk?

Orbán Viktor állami sportakadémiai rendszert hoz létre, de a rendszer a határon túlra is átnyúlik. Romániában 8 millió euró mehet el erre.

Nagyváradon eltűnőben a felnőtt labdarúgás – megszűnt a város patinás klubja, az FC Bihor, az egyetlen futballklub, ami megnyerte a magyar és a román bajnokságot is –, de a magyar kormány 8 millió eurót (2,7 milliárd forintot) szán futballakadémia létrehozására – erről beszélt egy helyi lapnak az egykori NB I.-es román labdarúgó, Sorin Cigan.

 

Orbán állami sportakadémiai rendszert hoz létre

Több mint meglepő, hogy az Emmi korábban még Nemzeti Élsport és Utánpótlás-nevelési Képzési Központról írt, most már Hosszú Katinka Sportakadémiáról beszél. Tényleg Hosszúnak épül sportkomplexum Csillebércen?

A Magyar Hang által szemlézett interjúból kiderül, az egykori labdarúgó azzal dicsekszik, hogy a magyar kormánytól 8 millió eurót kap, hogy Nagyváradon egy labdarúgó-akadémiát hozzon létre, Gheorghe Hagi akadémiájának mintájára. Hagi azonban a saját vagyonából, egyetlen fillér állami vagy uniós támogatás nélkül hozta létre az akadémiát.

Cigan azt mondta, a tervezett akadémiát ő fogja vezetni, és tanácsadója lesz Jenei Imre, a neves erdélyi magyar szakember, aki csapatával, a Steaua Bukaresttel megnyerte a Bajnokcsapatok Európa-kupáját az 1985-86-os kiírásban. Az idén 83 éves Jenei edzette a román és a magyar válogatottat is, és tavaly márciusban Orbán Viktor egyik főtanácsadója lett futballügyekben román lapértesülések szerint.

Az egykori focista arról is beszélt, hogy már meg is van a tízhektáros telek Nagyvárad közelében, amit megvásárolnak egy erdélyi magyar vállalkozótól. Tíz pályát építenek rá, és hétéves kortól toborozzák a gyerekeket, akikkel 10-15 fős csoportokban fognak foglalkozni. Cigan szerint a magyar állam évente két- és négymillió euró közötti összeget szán majd az intézmény fenntartására, hasonlóan a sepsiszentgyörgyi és csíkszeredai akadémiákhoz.

A magyar kormány az év végén elsütötte a közpénzágyút, akkor több határon túli fociklub is milliárdokat kapott:

 

A kormány elsütötte a pénzágyút - kapott Hosszú Katinka és a turáni alapítvány is

Külföldi fociklubok, magyar úszók, egyházak, Áder János klímavédelmi alapítványa és sokan mások a kormány év végi pénzszórásának kedvezményezettjei közt.

(Magyar Hang, Gsp.ro)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!