szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Európai Bizottság és az Európai Néppárt képviselői is határozottan kiálltak a jogállamiság mellett a plenáris ülésen.

Az Európai Bizottság aggodalommal figyeli a magyar kormány bírói rendszer függetlenségét csorbító, a sajtó és a tudományos élet szabadságát csökkentő intézkedéseit, amelyek indokolttá teszik az uniós szerződés 7-es cikke szerinti eljárás folytatását – jelentette ki Vera Jourová, az európai értékek védelméért felelős uniós biztos az Európai Parlament plenáris ülésén, ahol a jogállamiság magyarországi helyzetéről vitáztak a képviselők.

„Az Európai Bizottság párbeszédre és megelőzésre törekszik Magyarországgal, azonban soha nem fog habozni, hogy minden szükséges lépést megtegyen a jogállamiság magyarországi biztosítása érdekében” – tette hozzá.

Didier Reynders igazságügyi EU-biztos beszédében azt mondta, az Európai Bizottság már dolgozik egy új jogállamisági mechanizmus kidolgozásán. Az új eszköz minden tagállamra érvényes lesz, és minden rendszerszintű problémát érintő fejleményt magában foglal majd. Ilyen a bíróságok függetlenségének vagy a média sokszínűsége biztosításának kérdése – mondta.

A szerdai vitát azért kezdeményezte az EP, mert szerintük sem Magyarország, sem pedig Lengyelország esetében nem történt előrelépés a hetes cikk szerinti eljárásban. Az állásfoglalás-tervezetben – melyről csütörtökön szavaznak – felszólították az EU Tanácsát, hogy legyen aktívabb és fogalmazzon meg konkrét, számonkérhető ajánlásokat a két tagállam kormánya számára.

A vitában az Európai Néppárt képviselője is határozottan kiállt a jogállamiság mellett.

„Egyetlen tagállam sem veszélyeztetheti a jogállamiságot, ez számunkra elfogadhatatlan” – mondta a Fidesz említése nélkül Roberta Metsola, aki támogatja az új mechanizmus létrejöttét.

Ez viszont nem túl jó jel a Fidesznek, amely az utóbbi hónapokban valóságos kommunikációs csatát vív a Néppárttal a tagságáról, de egyelőre még nem dőlt el a sorsa.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rakonczay feladni kényszerült óceánátkelési kísérletét

Rakonczay feladni kényszerült óceánátkelési kísérletét

Három évet kaphat a férfi, aki a Parlament lerohanásával fenyegetőzött

Három évet kaphat a férfi, aki a Parlament lerohanásával fenyegetőzött

A rovarok 1-2 százaléka tűnhet el a Földről – évente

A rovarok 1-2 százaléka tűnhet el a Földről – évente