szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Fidesz alelnöke szerint nincs szükségük demokrácia-leckékre az Európai Néppárt frakcióvezetőjétől.

"Magyarországon nem szokás valakit letorkolni azért, mert véleményt fogalmaz meg. A Néppártban mostanság igen?" – így reagált Novák Katalin, a Fidesz alelnöke az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetője arra, hogy Manfred Weber kikérte magának a kioktatást Orbán Viktortól.

A politikus a Facebookon úgy reagált:

nincs szükségünk arra, hogy Manfred Weber demokrácia-leckéket adjon nekünk".

Manfred Weber kedden azt üzente a magyar miniszterelnöknek, hogy "a Néppárt értékei világosak, annak, aki közénk szeretne tartozni, világossá kell tennie, hogy tiszteletben tartja ezeket". Úgy fogalmazott, hogy a pártja, amelynek tavaly csúcsjelöltje volt, a legutóbbi választáson 40 százalékos eredmény felett teljesített. "Ezért nem kérünk kioktatást sem a politika, sem a választások ügyében. A mi irányvonalunk és az értékeink világosak" – mondta.

Orbán Viktor múlt csütörtöki nemzetközi sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy az EPP meggyengült, kezdi elveszíteni a befolyását, a pozícióját és a képviselői helyeit. Ennek oka, hogy rossz irányba halad: egyre szocialistább és liberálisabb, miközben nem őrzi meg az eredeti értékeit – sorolta a miniszterelnök, mi a probléma saját pártcsaládjával. A kormányfő szerint a Néppártnak változtatnia kell, ha vezető szerepet akar játszani, de a fő kérdés, hogy ebben a Fidesz tud-e belülről segíteni. Ha nem, akkor egy új, európai kezdeményezésre van szükség, amely kereszténydemokrata értékeken nyugszik.

E hét elején maga Novák is Orbánhoz hasonlóan nyilatkozott, miután Berlinben német politikusokkal tárgyalt. Úgy fogalmazott: reméli, hogy az EPP "alkalmas lesz a klasszikus jobbközép és keresztény értékek védelmére és képviseletére a jövőben, mi azért fogunk dolgozni, hogy ez így legyen". Megjegyezte azt is: "bízzunk benne, hogy (az EPP) nem tolódik tovább balra", nem köt újabb kompromisszumokat és szövetségeket a baloldallal, hanem a jobboldalon keres szövetségeseket, és mindenekelőtt megerősíti jobbközép elköteleződését.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Magyar Posta nyártól nem viszi ki a napilapokat

A Magyar Posta nyártól nem viszi ki a napilapokat

Néhány esetben akár egy nyugdíjas is kaphat otthonfelújítási támogatást és hitelt

Néhány esetben akár egy nyugdíjas is kaphat otthonfelújítási támogatást és hitelt

Fordult a trend: ismét elkezdődtek az elbocsátások itthon

Fordult a trend: ismét elkezdődtek az elbocsátások itthon