szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bajban lehet Simonka György, miközben végig az ártatlanságát hangsúlyozza.

Nem lehet nyugodt Simonka György, fideszes országgyűlési képviselő, miután több vádlott társa beismerte bűnösségét a bíróság előtt - írja a 24.hu a csütörtöki előkészítő ülésről tudósítva. Az ügy röviden:

  • Simonka György fideszes országgyűlési képviselő ellen 2019 augusztusában emelt vádat az ügyészség bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmények gyanúja miatt. Az ügyészség szerint ő irányította a szervezetet.
  • Az ügyészség 8,5 év börtönt és 850 millió forintos vagyonelkobzást kért Simonkára.
  • A vád szerint Simonka és 32 társa 1,4 milliárdos költségvetési kárt okozott, egy bonyolult céghálón keresztül uniós és hazai költségvetési pénzekkel éltek vissza. A Simonkához köthető két termelői szövetkezet túlárazott beruházásokat, eszközbeszerzéseket valósított meg beszervezett cégek közreműködésével, a különbözetet készpénzben vagy más módon juttatták vissza közvetítőkön keresztül a politikusnak.
  • Idővel az egyik szövetkezet ellen felszámolás indult, de a vád szerint Simonka a felszámolóbiztosokat is lefizette, hogy olcsón ki lehessen menteni a vagyont.
  • A vád szerint szövetkezetek ellen folyó NAV eljárást szintén megpróbálta kenőpénzzel megállítani
  • vádlottak padján ül Simonka felesége és unokahúga, illetve másik két fideszes országgyűlési képviselőnek, Kerényi János dél-alföldi pártigazgatónak, valamint Varga Gábor országgyűlési képviselőnek a rokonai.
  • Az ügy főszereplőit magánokirat-hamisítás, vesztegetés, ezekre való felbujtás is terhelheti.
  • Simonkához egyéb gyanús ügyletek is kötődnek, amelyet azonban nem vizsgált az ügyészség.

A rendkívül bonyolult ügy előkészítő tárgyalása is három napig tartott a Fővárosi Törvényszéken, 33 vádlottból nyolcan beismerték tettüket. Négyen az előkészítő ülésen - ezeket nem fogadta el a bíróság, mert a beismerés nem volt teljeskörű és az ügy iratai kétséget kizárólag nem támasztották alá a vallomásokat -, négyen viszont korábban vádalkut kötöttek az ügyészséggel (ami szintén a bűnösség beismerését jelenti, csak enyhébb büntetést kapnak érte). Esetükben jóváhagyta az egyezséget a bíróság.

A vádalkut kötők közül két szereplő igazán érdekes a 24.hu szerint: a Magyar Termés TÉSZ Kft. felszámolását végző társaság egyik vezetője és tulajdnosa illetve a felszámlóbiztos, akik a bíróság előtt bevallották, megvesztegették őket, az olcsón kiárusított szövetkezeti vagyonból befolyt felszámolói díjat készpénzben kiegészítették számukra 20 millió forintra. Simonkára ez a beismerő vallomás azért terhelő, mert a vádirat szerint a két férfi személyesen a politikussal egyeztetett és az általa meghatározottak szerint jártak el - írta a lap a korábban általa megismert vádirat alapján.

Simonka György az eljárás során végig ártatlanságát hangsúlyozta, 100 tanút szeretne meghallgattatni a bíróságon. A tárgyalássorozat várhatóan május közepén indul.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!