szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az ügyészség a Viking Idun kapitányának bűnügyi felügyeletét indítványozza.

Gyanúsítottként hallgatta ki kedden harmincöt rendbeli segítségnyújtás elmulasztása vétségének megalapozott gyanúja miatt a Hableánnyal ütköző szállodahajót követő hajó, a Viking Idun ukrán kapitányát a Budapesti Rendőr-főkapitányság. Ez az a hajó, amely a Hableánnyal ütköző Viking Sigyn mögött haladt, de nem állt meg a baleset helyszínén.

(Az erről szóló videót a Személyhajósok Szövetsége jelentette meg még tavaly júniusban, de a feliratozásban - feltehetően tévedésből - még Viking Ingvi nevű hajót említenek.)

A kapitány a rendőrség idézésére önként jelent meg a hatóság előtt. Őrizetbe vették, és előterjesztést tettek a letartóztatására.

A Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség azonban azt kérte a nyomozási bírótól – figyelemmel arra, hogy a gyanúsított önként jelent meg –, hogy a bűnügyi felügyeletét rendelje el az eljárásban való jelenlétének biztosítása céljából.

Az ügyészség az indítványában azt is kérte, hogy a bíró írja elő:

a gyanúsítottnak minden hónapban jelentkeznie kell a Budapesti V. kerületi rendőrkapitányságon.

A kényszerintézkedés kérdésében a Fővárosi Törvényszék illetékességi területén működő nyomozási bíró várhatóan szerdán dönt.

Ahogy megírtuk, január 20-án a Hableánnyal ütköző Viking Sigyn ukrán kapitányát, Jurij C.-t is kiengedték, ő is bűnügyi felügyelet alá került.

A Hableány tavaly május 29-én süllyedt el a Dunán, a budapesti Margit híd közelében, miután a Viking Sigyn szállodahajó nekiütközött. A nagyobb hajó maga elé forgatta a kisebbet, majd a víz alá tolta. A Sigyn után nem sokkal lemaradva érkezett a helyszínre a Viking Idun, de nem kezdett bele a mentésbe. A tragédiának 28 halálos áldozata van. 27 holttestet már megtaláltak, egyet még mindig keresnek.

(Nyitóképünkön a Hableánnyal ütközött Viking Sigyn szerepel.)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Aggódnak a hivatásos rendőrök, hogy iskolaőrnek vezénylik ki őket

Aggódnak a hivatásos rendőrök, hogy iskolaőrnek vezénylik ki őket

Debrecent is bevette a 4iG

Debrecent is bevette a 4iG

Ismét kéri a Szigeten lebukott holland dílerek letartóztatását az ügyészség

Ismét kéri a Szigeten lebukott holland dílerek letartóztatását az ügyészség