szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Egy esetleges új határátkelőhelyről is egyeztethetnek.

Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök márciusban találkozhatnak, amennyiben sikeres lesz az Ukrán-Magyar Közös Gazdasági Együttműködési Bizottság  jövő havi ülése – idézi Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert az Ukrinform.net.

A megbeszélést Budapesten tartják majd.

A portál azt írja, hogy egy esetleges új határátkelőhely építéséről, és egyéb infrastrukturális projektekről lesz szó, illetve várhatóan kitérnek több, a mezőgazdaság és az egészségügy területét érintő megállapodásra is.

Szijjártó pénteken Kijevben tárgyalt, ahol Az ukrán nyelv kisebbségi oktatására és a kárpátaljai magyarok anyanyelvének egyidejű megőrzésének lehetőségére vonatkozó magyar javaslatról tájékoztatta ukrán tárgyalópartnereit.

A beszélgetés után a magyar külügy vezetője Dmitro Kulebe ukrán miniszterelnök-helyettessel tartott közös sajtótájékoztatót. Ezen azt közölte: „Értjük Ukrajnának azt az elvárását, hogy a területén élő minden állampolgár tudjon ukránul beszélni, mi pedig azt szeretnénk, ha a Kárpátalján élő magyarok megőrizhetnék magyar anyanyelvüket. Szerintünk ezt a két célt egyszerre is el lehet érni.”

Elmondta, ismertette az erre vonatkozó magyar javaslatokat Anna Novoszad ukrán oktatási miniszterrel, akivel abban állapodtak meg, hogy a közeljövőben az ukrán miniszter fogadja a kárpátaljai magyar pedagógusok szövetségének vezetőit.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

Nem mondhat le az ukrán kormányfő, Zelenszkij vizsgálatot indított

Volodimir Zelenszkij ukrán államfő nem fogadta el a tavaly hivatalba lépett kormányfő, Olekszij Huncsaruk lemondását. Az elnök egyben két hetet adott a hatóságoknak, hogy kiderítsék, ki készítette az ukrajnai belpolitikai válságot kiváltó hangfelvételt, amelyen Honcsaruk azt mondta, Zelenszkijnek nagyon primitív elképzelései vannak a gazdaságról.

Egyre nagyobb a káosz Észak-Írországban

Egyre nagyobb a káosz Észak-Írországban

Horvátország részben fedezné a hazatérő turisták Covid-tesztjeit

Horvátország részben fedezné a hazatérő turisták Covid-tesztjeit

Fekete-Győr arra kéri Orbánt, hogy közös videóban biztassák oltásra a magyarokat

Fekete-Győr arra kéri Orbánt, hogy közös videóban biztassák oltásra a magyarokat