szerző:
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az MSZP akarja pótolni az országgyűlés mulasztását, enélkül az önkormányzatok azt csinálnak a nekik nem tetsző választási plakátokkal, amit akarnak.

Az Alkotmánybíróság még tavaly októberben szólította fel az országgyűlést, hogy 2019 végéig törvényben rendezze a választási plakátok kihelyezéséhez szükséges hozzájárulás szabályait, mert különben az önkormányzatok önkényesen szórakozhatnak a nekik nem tetsző kérelmezőkkel, például határidő hiányában halogathatják a választ. Az év végéig azonban nem történt semmi, és a kormány azóta sem nyújtott be erről törvényjavaslatot, ezért most az MSZP-frakció próbálja ezt pótolni.

A 15 képviselő által aláírt tervezet legfontosabb pontja az, hogy ha a hozzájárulás megadására jogosult szerv három napon belül nem válaszol az e-mailben elküldött kérésre, akkor ezt úgy kell tekinteni, hogy a plakátok elhelyezéséhez hozzájárulását adta. Továbbá villanyoszlopon előzetes írásbeli hozzájárulás hiányában is elhelyezhetnék a plakátot, a tulajdonos ezzel kapcsolatban kizárólag a közszolgáltatás biztonságával összefüggő és előre közzétett technikai feltételeket határozhatna meg, amelyek nem irányulhatnak a plakátelhelyezés ellehetetlenítésére.

A képviselői indítványok csak akkor kerülhetnek a plenáris ülés elé, ha az illetékes parlamenti bizottság – ez esetben bizonyára az igazságügyi – erre alkalmasnak tartja őket, tehát tárgysorozatba veszi. Ezt azonban most elég nehéz lenne megtagadni, hiszen az Ab kimondta: az országgyűlés „mulasztásban megnyilvánuló alaptörvény-ellenességet idézett elő” azáltal, hogy „nem alkotta meg a politikai hirdetés indokolatlan és aránytalan korlátozásának kizárását garantáló szabályokat”, mert enélkül sérülhet a véleménynyilvánításhoz való alapvető jog. Azonban még az se garancia, ha a bizottság igent mond a tárgyalásra: mint a hvg.hu decemberben felhívta a figyelmet, arra is volt példa, hogy egy ellenzéki javaslat a tárgysorozatba vétel ellenére nem került a plenáris ülés elé. Az Alkotmánybíróságnak pedig nincs eszköze arra, hogy büntesse a maga szabta határidő elmulasztását.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!