szerző:
Tetszett a cikk?

Az országgyűlés ma kétszer is megszavazta, hogy tárgyalni kell a klímavészhelyzetről az ellenzék által benyújtott javaslatok alapján. Ez szokatlan gesztus, de nem biztos, hogy tényleg napirendre tűzik majd a témát.

„Az éghajlatváltozási veszélyhelyzetből fakadó, halasztást nem tűrő feladatokról” különböző ellenzéki frakciók tagjai nyújtottak be közös határozati javaslatot, a Párbeszéd frakciója pedig törvényjavaslat formájában kötelezné a kormányt a klímavészhelyzet kihirdetésére, és olyan törvény benyújtására, amely kimondaná, hogy legalább 30%-kal csökkenteni kell az energiafelhasználást, 2025-ig zárják be a magyarországi lignit- és szénerőműveket, és 2050-re érjük el a nettó nulla üvegházgáz-kibocsátást.

Az illetékes szakbizottság november 26-án elutasította e két tervezet tárgysorozatba vételét, vagyis azt, hogy felvegyék az országgyűlésben megtárgyalandó témák közé. A benyújtók a plenáris üléshez fordultak, ahol szokatlan fordulat történt: a kormánypárti képviselők, köztük azok, akik a bizottságban még nemet mondtak, most mindössze négy, illetve egy ellenszavazat mellett megszavazták mindkét tárgysorozatba vételt. A párbeszédes javaslatot az a Hoppál Péter Fidesz-képviselő is, aki hétfőn még gúnyolódott az egész témán.

Ebből elvileg az következne, hogy a következő februárban, amikor a tavaszi parlamenti ülésszak elkezdődik, foglalkozni kellene ezzel. De egy ellenpélda mutatja: nem biztos, hogy így lesz. Idén márciusban a DK-frakció tett javaslatot egy rövid törvénymódosításra annak érdekében, hogy a rendőrséghez hasonlóan állapítsák meg a fegyveres biztonsági őröknél a kényszerítő eszközök alkalmazásának feltételeit, mert ez ma nincs egyértelműen és megnyugtatóan meghatározva. A kormánypárti többségű bizottságok általában elvetik az ilyen ellenzéki kezdeményezéseket, de a honvédelmi és rendészeti bizottság akkor kivételt tett. Kósa Lajos elnök azt mondta: „Van a törvényjavaslatnak olyan része, ami abszolút jogos kérdést vet fel, és van, amelyik szerintem felesleges, de ez nyilván egy vitában derülhet ki. Vegyük tárgysorozatba, megvitatjuk.”

Csakhogy ezután nem történt semmi, noha egy ilyen rövid módosítást pillanatok alatt el lehet fogadni. Nem ritkán tucatnyi témát tárgyalnak naponta, és a kormánypárti képviselők egyéni ötleteiből többnyire egy-két héten belül törvény lesz. Ezt a DK-s tervezetet azonban, hiába vették tárgysorozatba, mégsem tűzték napirendre március óta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Manfred Weber: Ha nem lenne járvány, már kizárták volna a Fideszt a Néppártból

Manfred Weber: Ha nem lenne járvány, már kizárták volna a Fideszt a Néppártból

Csak néhány szigetből áll, most mégis a világhatalmi játszmák fókuszába került

Csak néhány szigetből áll, most mégis a világhatalmi játszmák fókuszába került

Anglia visszaáll a járványkészenléti rendszerre, de máshogy

Anglia visszaáll a járványkészenléti rendszerre, de máshogy