szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A tizenegy diákot, két tanárukat és buszuk két sofőrjét két hétre elkülönítették a Szent László Kórházban.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Timaffy Judit volt milánói főkonzul maga értesítette az országos tisztifőorvost arról, hogy 16 éves lánya és tíz társa – akik három hetet töltöttek Olaszország koronavírus-fertőzéssel sújtott Lombardia tartományában – vasárnap hazaérnek.

„Bedobtam az SOS-jelzést, hogy potenciális vírushordozó gyerekcsapat érkezik hamarosan” – mondta Timaffy az RTL Klub Híradójának. Azt is elárulta, anyaként nagyon nehéz volt számára meghozni a döntést. Amikor ugyanis a fiatalok megtudták, hogy két hetet karanténban kell tölteniük a budapesti Szent László Kórházban, zokogtak a telefonban.

„Vívódás volt, lelki tusa, mert tudtam, hogy minek teszem ki ezeket a kamasz lányokat, akik három hét után alig várták, hogy újra lássák a szüleiket, a barátaikat, a társaikat az iskolában. Nagyon nagy csalódás volt számukra, hogy nem ölelhették át a szülőket” – magyarázta a korábbi főkonzul.

A diákokat szállító busz végül egyenesen a kórházba hajtott; a tizenegy gyereket, a két kísérő tanárt és a két buszsofőrt egy elkülönített épületben helyezték el.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológusa a stábnak elmondta, hogy a 14 napos karantén ideje alatt meghatározott időközönként különféle vizsgálatokat végeznek majd a csoport tagjain.

Olaszországban már heten meghaltak a koronavírus-fertőzés nyomán kialakult betegségben, kétszáznál is többen vannak, akiknek a szervezetében kimutatták a kórokozót.

Arról, hogy milyen most a helyzet Milánóban, itt olvashat:

Mindennapok Milánóban: „Akkor kezdtünk aggódni, amikor megláttuk, hogy nincs áru a boltokban"

Kimutatták a koronavírust a Japán mellett karanténba helyezett óceánjáró, a Diamond Princess egyik magyar alkalmazottjánál - jelentette be sajtótájékoztatóján Menczer Tamás, a Külügyminisztérium államtitkára. Mint mondta, február 19-én feloldották a karantént a hajón, a személyzet jelentős része, köztük három magyar is azonban a hajón maradt.

A koronavírus-fertőzésről szóló összes hírünket megtalálja itt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
14 napos üzemidővel jön a Honor új okoseszköze, a Honor Band 6

14 napos üzemidővel jön a Honor új okoseszköze, a Honor Band 6

Szombatig van elegendő oxigén az 53 emberrel elsüllyedt indonéz tengeralattjárón

Szombatig van elegendő oxigén az 53 emberrel elsüllyedt indonéz tengeralattjárón

Radar360: Döntött az esküdtszék Floyd-ügyben, a CEU nem tér vissza

Radar360: Döntött az esküdtszék Floyd-ügyben, a CEU nem tér vissza