szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A testület ítélete szerint ellentétes az uniós joggal a hazai menekültügyi szabályozás egyik önkényes rendelkezése.

"Ma nem csak a Magyar Helsinki Bizottság szíriai kurd ügyfele nyert pert, de kisemmizett sorstársai is esélyt kaptak a tisztességes hazai menekültügyi eljárásra" – olvasható a jogvédő szervezet közleményében, amelyet az Európai Unió Bíróságának (EUB) ítélethozatala után tettek közzé.

A bíróság csütörtökön

az uniós joggal ellentétesnek mondta ki a hazai menekültügyi szabályozás egyik önkényes rendelkezését, amely bevezette az úgynevezett "biztonságos tranzitország" fogalmát, és arra hivatkozva érdemi vizsgálat nélkül tömegével nyilvánították elfogadhatatlannak és utasították el a menedékkérelmeket 2018 nyara óta.

A Magyar Helsinki Bizottság emlékeztetett: a menedékjogi törvény a menedékkérők helyzetét megnehezítő rendelkezései 2018. július 1-jén léptek hatályba. Az egyik szabály ezek közül az úgynevezett "elfogadhatatlansági eljárásban" biztosított újabb lehetőséget a menekültügyi hatóságnak, hogy a kérelmeket érdemi vizsgálat nélkül utasítsa el.

Ezt a jogintézményt az uniós szabályozás is ismeri, de azt csak szűk körben engedi alkalmazni. Például akkor, ha a kérelmező már másutt kapott védelmet, vagy ha lényeges új körülmény hiányában nyújt be újabb kérelmet azt követően, hogy menedékkérelmét már egyszer érdemben elutasították.

A magyar szabályozás azonban egy új, uniós jogban nem létező okot kreált az elfogadhatatlannak nyilvánításra. Ezek szerint azt a kérelmezőt is vizsgálat nélkül el lehetett utasítani, aki olyan országon utazott keresztül, ahol üldözésnek vagy súlyos sérelem veszélyének nem volt közvetlenül kitéve, vagy ha abban az országban a megfelelő szintű védelem biztosítva van.

Magyarországon lényegében csak a két tranzitzónában lehet menedékkérelmet beadni, azokat viszont egyedül Szerbia felől lehet megközelíteni. Így az új szabályozás azt eredményezte, hogy a szerbiai áthaladásra hivatkozással érdemi vizsgálat nélkül utasították el a kérelmeket.

A jogvédők ügyfele esetében így 2018 nyarán nem az volt a hatóság kérdése, hogy vajon mi történt vele Szíriában, és üldözés veszélye nélkül vissza tud-e térni a háború sújtotta hazájába, hanem hogy járt-e Szerbiában. Mivel a tranzitzónában tartózkodó menedékkérők kivétel nélkül Szerbiából érkeztek, a menekültügyi hatóság futószalagon gyártotta az elfogadhatatlanságra hivatkozó elutasításokat és kiutasításokat.

A szíria kurd L. H.-nak a Magyar Helsinki Bizottság biztosított jogi képviseletet. A bírósági felülvizsgálati eljárás során felhívták a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság figyelmét a hazai, illetve az uniós szabályozás nyilvánvaló ellentmondására. A bíróság a kérdés tisztázását kérte az Európai Unió Bíróságától. Ugyanezért az Európai Bizottság pedig kötelezettségszegési eljárást indított a kormány ellen.

A luxemburgi bíróságon a Magyar Helsinki Bizottságnak egy másik, iraki kurd menedékkérő ügyfele is győzött csütörtökön. Az ő ügyében azt mondták ki, hogy – az EUB korábbi ítéletének megfelelően – a hazai bíróság is megváltoztathatja a menekültügyi hatóság rossz döntését, és védelmet adhat neki.

A mai két ítélet uniós jogba ütközőnek minősítette egyes túlzottan rövid eljárási határidőket is, és megadta a lehetőséget a magyar bíróknak arra, hogy a törvényben rögzítettnél akár hosszabb ideig is vizsgálhassák az ügyeket, hogy megalapozott döntést hozhassanak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nyolcszor nagyobb valószínűséggel okoz vérrögöt a koronavírus, mint az AstraZeneca oltása

Nyolcszor nagyobb valószínűséggel okoz vérrögöt a koronavírus, mint az AstraZeneca oltása

197 koronavírusos beteg halt meg

197 koronavírusos beteg halt meg

A sötét weben keresett bérgyilkost egy olasz férfi a barátnője ellen, de lebukott

A sötét weben keresett bérgyilkost egy olasz férfi a barátnője ellen, de lebukott