szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A párt szerint nem kell élethosszig tartó felhatalmazás a védekezéshez.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában
Orbán Viktor miniszterelnök maga bizonyította be, hogy "felhatalmazási törvény" nélkül is meg lehet tenni mindent, amire a koronavírus-járvány elleni védekezéshez szükség van – jelentette ki a Demokratikus Koalíció szóvivője.

Barkóczi Balázs pénteki, online sajtótájékoztatóján arra hivatkozott, hogy a kormány saját hatáskörében döntött a szombattól életbe lépő kijárási korlátozásról. A politikus hozzátette, ehhez nem kellett sem parlamenti felhatalmazás, sem "élethosszig tartó teljhatalom-törvény".

A szóvivő arra szólított fel, hogy "elég legyen a habonyi politikai játszmákból" és a kormány tegye a dolgát, például biztosítson mindenkinek ingyenes védőmaszkot.

Az eset előzménye, hogy az ellenzék hétfőn nem járult hozzá a házszabálytól való eltéréshez, ezért a parlament legkorábban csak jövő héten szavazhat a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényről. A kormánypárti politikusok ezt követően élesen bírálták az ellenzéki képviselőket, azt állítva, hogy magatartásukkal nehezítik a járvány elleni védekezést.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!