Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Törvénnyel helyeznének hatályon kívül egy szabályosan elfogadott önkormányzati rendeletet.

A Városligetben „változtatási tilalom nem alkalmazható” – mondja ki egy más témában már ismertetett friss törvényjavaslat. Ezzel felülírná a Fővárosi Közgyűlés februári döntését, mert akkor is érvényes lesz – ha a kormánypárti parlamenti többség elfogadja –, ha önkormányzati rendelet ezzel „ellentétes vagy azzal nem összeegyeztethető előírást tartalmaz”.

Vagyis törvénnyel helyeznének hatályon kívül egy ellenzéki többségű testületben szabályosan elfogadott és kihirdetett önkormányzati rendeletet. A közgyűlési döntés arról szólt, hogy a Városligeti Építési Szabályzat (VÉSZ) tervezett módosításának elfogadásáig változtatási tilalmat rendelnek el a Városligetre.

A VÉSZ módosításával pedig azt akarják elérni, hogy megakadályozzák a ligetben az olyan beruházásokat, amelyeknek a kivitelezése még nem kezdődött el.

A törvényjavaslat indoklása azt mondja, hogy

„a változtatási tilalom alkalmazásának kizárása azért szükséges, mert a közfeladat ellátása sürgős, és az új vagy átfogóan módosuló helyi építési szabályzat elfogadásáig nem lehet várni. A javasolt törvényi szabályozás hiányában, egyrészt egymással összekapcsolódó építési beruházások ellehetetlenülésével kellene számolni, másrészt a kapcsolódó zöldfelületek mint értéknövelő beruházások megvalósítását is akadályozza a változtatási tilalom fenntartása. A szabályozás tehát az érintett önkormányzat számára is kedvező lehet.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!