T. R.
T. R.
Tetszett a cikk?

Beültetnék föléjük a védelmi bizottságokat.

Koronavírus-világjárvány
Már meghaladja az ötmilliót a koronavírussal megfertőzöttek száma a világon, és több mint háromszázezren vesztették életüket a betegség miatt, a járvány gazdasági hatásai pedig felbecsülhetetlenek. A járvány terjedése már több országban lassul, több helyen elkezdték enyhíteni a korlátozásokat, Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartson velünk, olvassa cikksorozatunkat.
Friss cikkek a témában

Frissítés – 16:09

Délutánra meggondolta magát a kormány, elálltak ettől a javaslattól.

*

Veszélyhelyzet idején jókorát növekszik a polgármesterek és a főpolgármester jogköre a most hatályos katasztrófavédelmi törvény szerint:

veszélyhelyzetben a települési önkormányzat képviselő-testületének, a fővárosi, megyei közgyűlésnek feladat- és hatáskörét a polgármester, illetve a főpolgármester, a megyei közgyűlés elnöke gyakorolja.

Azonban egy frissen beadott salátatörvény egyik pontjában úgy módosítana ezen a kormány – a benyújtó Semjén Zsolt, de ez csak formaság –, hogy:

a polgármester, a főpolgármester, illetve a megyei közgyűlés elnökének döntéséhez szükséges a megyei, fővárosi védelmi bizottság előzetes jóváhagyása. A megyei, fővárosi védelmi bizottság az előzetes jóváhagyás tekintetében a döntési javaslat beérkezését követő 5 napon belül köteles dönteni, amely határidő jogvesztőnek minősül.

Vagyis a veszélyhelyzet ideje alatt a polgármesterek semmiről sem dönthetnek majd önállóan, ha a Parlamentben megszavazza ezt a módosítót a Fidesz-kétharmad.

Ferencváros polgármestere, Baranyi Krisztina a törvényjavaslatról azt írta: kezdődik.

Benyújtottak egy törvényjavaslatot tegnap, ami a veszélyhelyzet idejére gyámság alá vonja a polgármestereket.

Budapesten a fővárosi kormányhivatalt Sára Botond, korábbi fideszes józsefvárosi polgármester vezeti, ő a védelmi bizottság elnöke. Országszerte a védelmi bizottságokban a kormányhivatalok vezetői és a polgármesterek mellett honvédségi, rendvédelmi és katasztrófavédelmi szakemberek ülnek még.

Amikor Soros György bejelentette, hogy egymillió eurót adományoz Budapestnek, akkor Karácsony Gergely nem sokkal később el is mondta, mire költik azt. A főpolgármester arról beszélt, hogy az adomány nagy könnyebbséget jelent, “mert a fővárosnak és a kerületeknek is jelentősen csökkennek a bevételei, miközben nyilvánvalóan többet költünk, van olyan kerület, ahol megsokszorozta a polgármester a szociális juttatásokat – helyesen és felelősen”.

A pénzt a fertőzés elleni védekezéshez szükséges eszközökre, továbbá a kerületi járóbeteg- és alapellátásban dolgozó orvosok és ápolók, valamint a szociális intézményeink munkatársainak vírustesztelésére szeretnénk fordítani – írta Karácsony.

Azonban ha a jövőben tényleg visszavágják a polgármesterek jogköreit, akkor ehhez is a védelmi bizottság jóváhagyása szükséges majd.

Veszélyes idők

A veszélyhelyzet és a különleges jogrend eleve soha nem látott állapotokat hozott az országban. Orbán Viktor is azt mondta erről egy korábbi rádióinterjújában, hogy:

Ez valahol a békebeli demokrácia és a háborús állapot közötti fázis. Óvatosan kell vele bánni.

Már akkor azt mondta a kormányfő, hogy sokat törte rajta a fejét, meglépjék-e ezt, ugyanis ezt a demokrácián túli állapotot, ahogy fogalmazott, nem véletlenül nem szokták civilizált országok alkalmazni. Arra már a veszélyhelyzet kihirdetésének pillanatában figyelmeztettek ellenzéki politikusok és jogászok, hogy az Orbán-kormány által 2011-ben elfogadott katasztrófavédelmi törvény rendelkezései, valamint azok rosszul értelmezett és alkalmazott rendkívüli jogrend helyi diktátorokat csinálhat a polgármesterekből.

De arra senki nem számított, hogy ez nagyon hamar be is következik. Ugyanis ezt az állapotot több fideszes polgármester is arra használta az országban, hogy saját hatáskörben eljárva, egy személyben kvázi leszámoljon politikai ellenfeleivel. A veszélyhelyzet másnapján testületi ülés lett volna Komlón, ám azt Polics József, város fideszes polgármestere a helyzetre való tekintettel lefújta. Majd – immáron a képviselők vigyázó szemei nélkül – egyszemélyben elfogadta a város költségvetését. Mindezt úgy, hogy a testületben a tavaly októberi választás óta a Fidesz kisebbségben van. „Kényszerpályán voltunk” – indokolt később a polgármester, arra hivatkozva, hogy március 15-ig el kellett fogadni a büdzsét. Még azt is előadta, hogy mennyire nehéz helyzetben volt, amikor olyan tételeket is „megszavazott”, amit korábban az ellenzék javasolt, és ő amúgy nem értett vele egyet. A fideszes városvezető azonban nemcsak erről döntött egyedül, hanem arról is, hogy felfüggeszti a helyi média működését, illetve arról tájékoztatta a képviselőket, hogy a veszélyhelyzet végéig lenullázza a tiszteletdíjukat, hiszen a járvány miatt egy ideig úgysem fognak dolgozni.

A komlói példa hamar ragadós lett. Megihlette például Szekszárd szintén fideszes polgármesterét, Ács Rezsőt is, aki – komlói társához hasonlóan – szintén kisebbségből irányítja a várost. A napokban ő is egyedül fogadta el a helyi költségvetést, és – ha már lúd, legyen kövér – ugyanazzal a lendülettel módosította a szervezeti és működési szabályzatot is és visszaállította korábbi polgármesteri kabinetjét. S hogy ezzel se lógjon ki a sorból, ő is magához vonta az önkormányzati lapot: a Szekszárdi Vasárnap kiadását elvette a vagyonkezelőtől.

De politikai revans történt Nagykanizsán is. Balogh László, a város fideszes polgármestere ugyanis korábban visszahívott öt tanácsnokot – köztük ellenzékieket is –, mondván, veszélyhelyzetben nincsen rájuk szükség. Balogh ezen kívül csökkentette a képviselői tiszteletdíjakat is, és átvette az önkormányzati cégek feletti tulajdonosi jogok gyakorlását.

Ebbe a jogi zűrzavarba érkezett meg korábban Sára Botondnak, a budapesti kormányhivatal vezetőjének az állásfoglalása, amit elküldött a huszonhárom kerületi polgármesternek és a főpolgármesternek is, de úgy tudni, az egész országban szétküldték ezt a helyi hivatalvezetők. Ebben Sára azt írja, hogy veszélyhelyzet idején valóban a polgármester gyakorolja a testület feladat- és hatásköreit, ám a meghozott önkormányzati határozatok törvényességi felügyeletét a fővárosi és megyei kormányhivatal, valamint a Kúria megvizsgálja. A kormánymegbízott világossá tette, hogy ebben a helyzetben a polgármester dönthet az önkormányzat költségvetése terhére olyan, előre nem tervezett kiadások teljesítéséről is, amely feltétlenül szükséges a veszélyhelyzet ideje alatt a megelőzéshez, védekezéshez, illetve a károk csökkentéséhez. Ám azt is leszögezte, hogy jogsértést követ el az a polgármester, aki döntései során indokolatlanul túlterjeszkedik azon a mértéken, amit a vészhelyzetre való reagálás indokol.

A gordiuszi csomót a most beterjesztett törvényjavaslattal úgy vágná át tehát a Fidesz-kétharmad, hogy elveszi az önálló döntés jogát a polgármesterektől veszélyhelyzet idejére. Arról pedig, hogy mikor ér véget a veszélyhelyzet, a kormány dönt.

Karácsony Gergely budapesti főpolgármester – akitől szintén elvennék az önálló döntés jogát – a fenti példákra egy lapinterjúban azt mondta, amit a fideszes polgármesterek csináltak, az hányinger, ő nem él vissza a veszélyhelyzettel.

Igaz, hogy Budapesten is – a katasztrófavédelmi törvény értelmében, egészen addig, amíg a most beterjesztett jogszabályt el nem fogadják – Karácsony maga dönt az összes előterjesztésről, azonban a főpolgármester előtte konzultál a frakciókkal és a független képviselőkkel, meghallgatva a Városházán kisebbségbe szorult fideszes képviselők véleményét is. (A fővárosi helyzetről részletesen írtunk a csütörtökön megjelenő HVG-ben, a cikket a hvg360 oldalán már most elolvashatja.)

Arról már korábban döntött Budapest vezetése, hogy elmarad a márciusi közgyűlési ülés, a járványügyi helyzet miatt így új formában születnek a döntések a Városházán. Az egyfős közgyűlés már ülésezett is, Karácsony azonban csak olyan döntéseket hozott, amit előzetesen megtárgyalt a frakciókkal és a többség támogatta – tehát azokat akkor is elfogadták volna, ha megtartják az ülést. Ráadásul azokat az előterjesztéseket, amiket nem övezett teljes politikai konszenzus, visszavonták és módosítják.

TASZ: A veszélyhelyzet nem politikai leszámolásra való
A komlói és a szekszárdi eset után a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) civil jogvédő szervezet kiadott egy állásfoglalást, amiben leírták, hogy a veszélyhelyzeti felhatalmazás nem politikai leszámolásra való. Felhívták a figyelmet arra is, hogy amellett, hogy a polgármestereknek jóhiszeműen kell eljárniuk, csak olyan esetekben hozhatnak döntéseket, amelyek nem tűrnek halasztást. Ha Semjén javaslata átmegy, akkor azonban nem a polgármesterek fogják eldönteni, mi tűr halasztást és mi nem.

Ellenzék: Újabb lépés a diktatúra felé

Megszólaltak a polgármestereket gúzsba kötő javaslatról az ellenzék pártjai is, illetve Karácsony Gergely főpolgármester is:

 

A Momentum fővárosi frakciója szerint ez a törvénymódosítás, valamint a polgármesterek döntési jogának megvonása újabb lépés a diktatúra felé. “A kormány a ma beterjesztett salátatörvénnyel a demokratikusan megválasztott polgármesterek döntési jogát készül megvonni. Amennyiben az országgyűlés elfogadja Semjén Zsolt törvényjavaslatát, a fideszes kormányhivatal-vezető Sára Botond és csapata veszi át a hatalmat a kerületekben” – írták.

A Párbeszéd politikusa, Szabó Tímea szerint az általa csak “diktatúratörvénynek” nevezett jogszabály Orbán kicsinyes, aljas politikai bosszúja.

Nem a koronavírus-járvány megfékezése és nem a magyar emberek védelme Orbán Viktor elsődleges célja, hanem diktatúrájának teljes, módszeres kiépítése – írta Szabó.

Az MSZP szerint ha a kormány nem segít az önkormányzatoknak, akkor legalább ne akadályozza a munkájukat. A szocialisták közleményükben arról beszélnek, hogy

a közvetlenül megválasztott polgármestereket még a veszélyhelyzet idején sem lehet pártkatonákra lecserélni! A Fidesz azonban a járvány elleni sikeres védekezést veszélyezteti azzal, hogy meg akarja fosztani a városvezetőket a jogköreiktől és politikai kinevezetteket akar a helyükre ültetni.

Az MSZP szerint a döntésnek két, szerintük kicsinyes oka van. “Egyrészt a Fidesz még mindig nem tud beletörődni a tavaly októberi választási vereségébe, másrészt Orbán Viktor nem tudja elviselni, hogy az ellenzéki polgármesterek eredményesebben veszik fel a harcot a járvány elleni küzdelemben, mint a kormány.”

A Jobbik azt közölte, hogy “már ki is mutatta a foga fehérjét az Orbán-kormány alig egy nappal a teljhatalmat biztosító törvény elfogadása után! A március 11-én kihirdetett veszélyhelyzet óta semmilyen segítséget nem kaptak az önkormányzatok a védekezéshez, azt kizárólag a saját hatáskörben, a saját terveik és természetesen a saját forrásaik alapján hozták meg.”

Az LMP cikkünk frissítésének pillanatában azt közölte, online tájékoztatót tartanak majd, “NEM a polgármesterek döntési jogának csorbítására!” címmel.

A DK a Facebook-oldalán reagált:

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Százmilliókat zsarolt ki egy feltalálótól a saját ügyvédje

Százmilliókat zsarolt ki egy feltalálótól a saját ügyvédje

Teljesen lágyhibrid lett a megújult BMW 6 GT

Teljesen lágyhibrid lett a megújult BMW 6 GT

Aggasztó videó: már a Földközi-tengerben vannak az eldobott arcmaszkok és gumikesztyűk

Aggasztó videó: már a Földközi-tengerben vannak az eldobott arcmaszkok és gumikesztyűk