szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az ügyészség azt indítványozta, hogy ha beismeri a vádlott, hogy halálosan megfenyegette és emberi méltóságában megsértette a diáklányokat, a bíróság felfüggesztett börtönbüntetést szabjon ki.

Éles gázpisztollyal fenyegetett meg életveszélyesen két középiskolás diáklányt egy 69 éves férfi az Egerből induló buszon tavaly februárban – közölte az Egri Járási Ügyészség. A két lány a busz hátsó részében ült, a vádlott pedig mögöttük, az utolsó üléssoron foglalt helyet. A középiskolás diákok egyike menet közben úgy döntött, hogy készít magáról néhány szelfit a tabletjével.

Mikor ezt a vádlott meglátta, hangosan rászólt a lányra, hogy lelövi, ha az ő arca is rákerül a képre.

Szavait nyomatékosítandó a férfi a táskájából elővett egy forgótáras gáz- riasztófegyvert, amit viselési engedély nélkül hordott magával, a hozzávaló lőszerekkel együtt. Az elkövető az éles lőfegyverhez megszólalásig hasonló pisztolyt a két ülés között ráfogta a megszeppent lányra, aki a tabletjén elmentett képeket mutogatva rémülten próbálta bizonygatni, hogy nincs rajta a fotók egyikén sem.

A vádlottat azonban ez nem érdekelte, ő a fegyvert felemelve továbbra is a képek törlését követelte immár mindkét barátnőtől, miközben – mint a közlemény fogalmaz, etnikai hovatartozásukat hangsúlyozva – továbbra is azzal fenyegetőzött, hogy agyonlövi a két kiskorút.

A bűncselekmény elkövetésének az vetett véget, hogy a diákok előre siettek az utastérben, majd le is szálltak a buszról.

Az Egri Járási Ügyészség két rendbeli közösség tagja elleni erőszak bűntettével, illetve annak kísérletével vádolja az elkövetőt, aki a nyomozás során megtagadta a vallomástételt. Az emberi méltóságot, és egyes emberi jogokat sértő bűncselekmény öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Az ügyészség a vádiratában arra tett indítványt, hogy amennyiben a vádlott az előkészítő ülésen beismerő vallomást tesz, a bíróság felfüggesztett börtönbüntetést szabjon ki vele szemben, emellett – a riasztófegyver elkobzásán túl – ítélje őt pénzbüntetésre is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!