T. R.
T. R.
Tetszett a cikk?

Az otthonban rendkívül súlyos helyzet alakult ki, a koronavírus miatt több mint 40 lakó elhunyt, több mint háromszázan megbetegedtek.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Május 31-ével kéri nyugdíjazását a Pesti úti Idősek Otthonának igazgatója, Skultéti József – tudta meg a hvg.hu. Értesülésünket a Fővárosi Önkormányzat is megerősítette.

A Fővárosi Közgyűlés tudomásul veszi az intézményvezető döntését. Úgy tudjuk, Skultétit felőrölték és megviselték az elmúlt napok támadásai, ezért döntött így.

Utóda ideiglenesen Merucza Erika gazdasági igazgató lesz, később pályázatot írnak ki a helyére.

Túl sok gondozottunkat győzte le a járvány úgy, hogy közben a kiváltó okok ismeretlenek maradtak. Túl sok kiváló szakember hagyta el a pályát és sok-sok év szolgálat után Otthonunkat azért, mert tovább nem voltak hajlandóak újra és újra átélni a folyamatos (…) megaláztatásokat. Túl sok nekem látni ennek a nagyszerű intézménynek (…) hatóságilag szentesített hírhedtté tételét – írta Skulkéti a Gy. Németh Erzsébetnek címzett, személyes hangvételű levelében.

A távozó igazgató 49 évet dolgozott a közszolgálatban, ebből 30 évet a szociális ellátásban, 25 évet a főváros szolgálatában töltött. A főváros vezetése köszönetét és elismerését fejezi ki az igazgatónak.

A Pesti úti Idősek Otthonában április elején fedezték fel az első koronavírusos betegeket, a járvány azóta végigsöpört a több mint 500 fős intézményen. A bent lakók közül több mint 300 ember elkapta a koronavírust (ápolók is betegek lettek), 44 lakó pedig elhunyt.

A kormányoldal a fenntartó, Karácsony Gergely főpolgármester felelősségét feszegeti amiatt, hogy az intézményben napokig nem volt jelen állandó orvos, ami az országos tisztifőorvos szerint hozzájárulhatott a járvány gyors terjedéséhez. Karácsony szerint viszont az alapvető problémát az okozta, hogy a kórházakból tesztelés nélkül küldtek vissza betegeket (azt, hogy ide pontosan hogy került be a vírus, nem tudni).

Az otthonban történtek miatt vizsgálatot indított Müller Cecília országos tisztifőorvos, és a Fővárosi Kormányhivatal is vizsgálódott és súlyos mulasztásokat tárt fel az orvosi jelenléttel kapcsolatban, amit a főváros tételesen visszautasított. Azóta a kormányhivatal egy újabb vizsgálatot indított, a gondozattak megfelelő szakápolását ellenőrzik.

Az otthonban történtek miatt május közepén nyomozást indított a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt folytatnak nyomozást ismeretlen tettes ellen. A rendőrségen egy magánszemély tett feljelentést.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!