szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy nap alatt 12 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírust. Az operatív törzs napi sajtótájékoztatóján Müller Cecília ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a járvány még nem múlt el. Az idősek klubjait lehet látogatni, az egészségügyi dolgozók viszont még mindig csak minisztériumi engedéllyel mehetnek külföldre.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Már 4039 magyar szervezetében mutatták ki a koronavírus-fertőzést a járvány kezdete óta, az elmúlt napon a fertőzöttek száma 12-vel emelkedett – derül ki a kormányzati tájékoztatási oldalról.

A koronavírus okozta COVID-19 betegségben két idős ember vesztette életét szerdán, így a halálos áldozatok száma 553-ra emelkedett.

Az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóját Kiss Róbert a rendőri intézkedések ismertetésével kezdte. Eddig 2542-re emelkedett azoknak a száma, akik elektronikusan regisztráltak a hatósági házi karanténra. Eddig 437 büntetőeljárást indítottak, 125-öt rémhírterjesztés esetében.

Müller Cecília a napi koronavírus-adatokkal kezdte beszámolóját. Az országos tisztifőorvos arra is figyelmeztetett, hogy hiába cseng le a járvány, a kontaktszűréseken még mindig 10 körüli pozitív eseteket igazolnak naponta. A gyógyultak száma naponta emelkedik, így egyértelmű, hogy az aktív fertőzöttek száma is csökken, jelenleg 1095-en vannak - tette hozzá.

Kórházban jelenleg 321 főt ápolnak. A laboratóriumokban most is folyik a munka, az elvégzett minták vizsgálata ugyanabban a tempóban zajlik. Naponta körülbelül 1000 vizsgálatot végeznek el.

A 12 új pozitív esetet Budapestről, Hajdú-Biharból, Pest megyéből, Szabolcsból, Zala megyéből és Komárom-Esztergomból jelentették, nekik nem volt egymáshoz közük.

Müller Cecília a KSH adataival folytatta, eszerint a járvány alatt Magyarországon nem volt többlethalálozás, sőt az első néhány hónap adatai alapján 45 015-en haltak meg, ami 6,4 százalékkal kevesebb, mint az elmúlt év ugyanennek a szakaszában. Ez annak köszönhető, hogy kevésbé terjedt az influenza. A tisztifőorvos elmondta, a nemzetközi kutatók is próbálnak betegségmodellezést végezni, amelyből kiderülhet, hány emberéletet menthettek meg a korlátozó intézkedések.

Európában eszerint 3 millió életet sikerült megmenteni azzal, hogy a járványt megelőzően korlátozó intézkedéseket vezettek be a kormányok.

Müller Cecília azt is elárulta, hogy január 28-án végezték el Magyarországon az első PCR-vizsgálatot.

Emellett továbbra is követni kell az alapvető higiéniás szabályokat és figyelni kell a vírus terjedését.

Az újságírói kérdések következnek.

A Nógrád megyei Hírlap azt kérdezte, létezik-e olyan pillanat, amikor kijelenthető, hogy vége a járványnak. Müller szerint konkrét számérték erre nincs, a klasszikus járványügyben két összefüggő esetet és járványnak tekintenek. Kis mozgások még vannak, 10-12 pozitív esetet regisztrálnak naponta, ez azt jelenti, hogy a vírus még köztünk van. Járványügyi szempontból a koronavírus-járvány még nem ért véget, ezért folyamatos, állandó figyelmet kíván.

A Békés Megyei Hírlap azt kérdezi, mikor nyithatnak meg az idősek klubjai. Kiss Róbert elmondta: a jogszabály a klubokat külön nem érintette, ezért a járványügyi szabályokat betartva lehet ezeket a helyeket látogatni. Müller Cecília emellett arra kérte az idősek klubjainak üzemeltetőit, hogy helyezzenek ki kézfertőtlenítőt, a látogatókat pedig arra, hogy csak egészségesen menjenek és tartsák be a védőtávolságot.

Az egészségügyi dolgozók továbbra is csak külön engedéllyel hagyhatják el az országot, de a veszélyhelyzet után valószínűleg ez a korlátozás megszűnik.

Az Origo arra kíváncsi, veszélyesek-e az automaták (italautomata, BKV-automata).

Müller Cecília kiemelte, hogy a gépek felülete sima, nem rücskös, amin nehezebben tapadnak meg a vírusok, de nem lehetetlen, hogy ez megtörténjen.

Ezért az üzemeltetőket arra kérik, hogy a gépeket fertőtlenítse, a használók pedig megtehetik, hogy papírzsebkendővel nyomják meg a gombot, utána pedig fertőtlenítik a kezüket.

A szerdán elhunyt 37 éves férfi környezetében a szakemberek azonnal elvégezték a kontaktvizsgálatot, és feltárták a szoros kontakteseteket, akiknél a szűrővizsgálatok megtörténtek - emelte ki Müller. Más részleteket azonban nem árult el az elhunytról. Az RTL Klub azóta megtudta, hogy a férfi az oroszlányi Wescast gyárban dolgozott csoportvezetőként, és néhány nappal halála előtt még bent volt a gyárban.  

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Koronavírus: 6369 fertőzöttet találtak, 143 ember elhunyt

Koronavírus: 6369 fertőzöttet találtak, 143 ember elhunyt

50 millió forintot segíthetett tisztára mosni egy ghánai bűnözőkkel dolgozó tolnai asszony

50 millió forintot segíthetett tisztára mosni egy ghánai bűnözőkkel dolgozó tolnai asszony

Eltüntették a radarról a NER magángépét

Eltüntették a radarról a NER magángépét