szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Budapest előző vezetése négy nappal a tavalyi önkormányzati választások előtt adott engedélyt a munkálatokra.

Nagyszabású gátépítésbe kezdene a kormány az óbudai Hajógyári-szigeten, a beruházás miatt csaknem 3 hektár erdőt kellene kivágni, de a gátak és zsilipek rendszere az árvízszintet is megemelné. A Belügyminiszter úgy érvelt a gát mellett a Népszavának, hogy a szigetet védmű nélkül egyre gyakrabban önti majd el az ár, az árvízvédelmi rendszer kiépítésével azonban a jelenleg a nagyvízi meder részét jelentő  sziget teljes területe mentesülne az ár- és szivárgó vizektől.

A tárca egyúttal arról is tájékoztatta a lapot, hogy „az előkészítési feladatokhoz szükséges tulajdonosi hozzájárulásokat az Országos Vízügyi Hatóság a III. kerületi és a fővárosi önkormányzattól egyaránt megkapta”.

A Miniszterelnökség pedig azt közölte a Népszavával: évek óta széles körű egyetértés van arról, hogy a Hajógyári-sziget a főváros olyan kihasználatlan és rendezetlen zöldterülete, amelynek sport-, szabadidős és kulturális célú fejlesztése indokolt. Azt is írták, hogy a sziget a jelenlegi állapotánál sokkal szebb, rendezettebb lesz.

Azt is közölték, hogy a fakivágás védett természeti területen kizárólag külön természetvédelmi engedély alapján végezhető, ilyen eljárás jelenleg nincs folyamatban.

Ezer fa kivágásával védheti a kormány terve a Hajógyári-szigetet az áradástól

A Hajógyári-sziget árvízvédelmi rendszeréről olyan terv készült, amelynek a szerzői arról írnak, lakossági ellenérzést és tiltakozásokat válthat ki.

Korábban Karácsony Gergely főpolgármester és Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere is tiltakozott a gátépítés ellen. Kiss egyenesen méltatlannak tartotta, hogy a nagyszabású tervekről meg sem kérdezték a kerületet, és tiltakozásra szólított fel mindenkit a gátépítés ellen, amely végérvényesen megváltoztatná a sziget képét. Karácsony pedig kijelentette, hogy a főváros nem járul hozzá egy olyan beruházáshoz, amely 1000 fa kivágásával, a zöldfelület megcsonkolásával járhat.

Kiss most a Népszava kérdésére határozottan cáfolta, hogy a III. kerületi önkormányzat előzetes tulajdonosi hozzájárulást adott volna a Hajógyári-szigeti gáthoz. A kerületvezető a Pest Megyei Kormányhivatalnak írt levelében egyebek mellett arra is felhívta a kormánymegbízott figyelmét, hogy sem a kerületi, sem pedig a fővárosi építési szabályzat szerint sem lehetséges az árvízvédelmi mű megépítése. Az előző városvezetés viszont az októberi választások előtt 4 nappal adott tulajdonosi hozzájárulást a tervezéshez szükséges, geotechnikai feltáró fúrások elvégzéséhez, a jelenlegi vezetőség ezzel szemben mindent elkövet, hogy a meglévő zöldfelületek megmaradjanak, azok területe ne csökkenjen.

Az árvízvédelmi rendszer előkészítését a kormány megbízásának megfelelően a Belügyminisztérium végzi. Jelenleg a környezetvédelmi eljárás zajlik a Pest Megyei Kormányhivatalnál, döntés még nem született. A Miniszterelnökség azt is közölte, hogy a fakivágás védett természeti területen kizárólag külön természetvédelmi engedély alapján végezhető, ilyen eljárás jelenleg nincs folyamatban. A tárca sziget a jelenlegi állapotánál sokkal szebb, rendezettebb lesz.

A lap megjegyzi, hogy az engedélyeket a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatala hivatott kiadni Budapest természetvédelmi hatóságaként. Csakhogy a fakivágási kérelmekről időnként Budapest Főváros Kormányhivatalának Kiemelt ügyek osztálya dönt, amelynek vezetője Kosztyu Anikó. Az általa vezetett osztály engedélyezte korábban többek között az Orczy-park, a Kossuth tér, a Dagály és a Városliget fakivágásait is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vidám videót osztott meg Zentéről édesanyja

Vidám videót osztott meg Zentéről édesanyja

Végleg megszűnik a Burger King a Nyugatinál

Végleg megszűnik a Burger King a Nyugatinál

5000 éves, páratlan leletekre bukkantak a Dunában

5000 éves, páratlan leletekre bukkantak a Dunában