szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Fidesz kommunikációs igazgatója azt pedzegette a sajtótájékoztatóján, hogy a kormánynak kézbe kellene vennie a Lánchíd felújítását és annak a felelősségét.

Ha rövid időn belül nem oldódik meg a Lánchíd felújításának ügye, akkor a Fidesz-KDNP arra kéri a kormányt, vegye kézbe a felújítást - mondta Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.   

Hollik azt mondta, Magyarországon abban nincs vita, hogy a Lánchíd nemzeti jelkép, amelyre minden magyar büszke lehet, és abban sincs vita, hogy a híd a főváros tulajdonában van, az ő dolga a felújítása .

Továbbra sem érthető azonban - folytatta -, miért kellett a híd felújítását folyamatosan halasztani. Elmúlt kilenc hónap úgy, hogy nem írtak ki egyetlen pályázatot sem, pedig az állam az ígérteknek megfelelően a szükséges forrást átadta, arról nem is beszélve, hogy a főváros számláján 180 milliárd forintnyi állampapír van, amelyből hatszor fel lehetne újítani a Lánchidat - mondta Hollik István, úgy értékelve:

szerencsétlenkedés zajlik, amit egyelőre a Fidesz-KDNP idáig türelemmel figyelt.

"Ha a helyzet nem oldódik meg rövid időn belül, és (...) nem látjuk, hogy közbeszerzéseket írnak ki, és végre a Lánchíd felújítása elkezdődik, akkor a Fidesz-KDNP-frakciószövetség arra fogja kérni a kormányt, vessen véget ennek a szerencsétlenkedésnek, és vegye kézbe a Lánchíd felújítását" - közölte a kommunikációs igazgató, hozzátéve: ez azt jelentené, hogy az állam átveszi a fővárostól a rekonstrukciót. Hozzátette:

jogszerűen meg lehet azt oldani, hogy a Lánchíd a kormányhoz kerüljön, és így a felújításnak a felelőssége is átkerülne a kormányzathoz.

A Lánchíd felújítása van most a kormány és a főváros az elmúlt hónapokban kiéleződött harc középpontjában. Míg a kormány a főváros vezetését okolja, hogy nem tudták kiírni eddig a közbeszerzést a híd rekonstrukciójára, addig Karácsony Gergelyék plakátkampányt indítottak, amiben Orbánék Budapesttől tervezett elvonásait bírálják. Azt állítják, hogy a kormány jövőre több mint 30 milliárd forintot akar elvenni a budapestiektől és ebből az összegből minden évben fel lehetne újítani a Lánchidat.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere korábban arról beszélt, hogy az önkormányzatnak valóban van 150-160 milliárd forintja állampapírban, de emellett van 114 milliárd forint tartozása is.

A múlt héten Karácsony azt is elmondta, hogy 9 évig, amíg Tarlós István volt a főpolgármester, odáig jutottak, hogy kiírtak egy közbeszerzést a Lánchídra, aztán lefújták, mert drágának találták az ajánlatokat. Ők jelezték a kormánynak, hogy ezt le akarják zárni, közben februárban ez le is járt, újat kell kiírni. Arra készülnek, hogy az állam nem fog plusz pénzt adni, a már megkapott 6 milliárddal és a fővárosi 20-szal fel tudják újítani a hidat.

A főpolgármester szerint már nyár vagy ősz végén kiírhatják a közbeszerzést a felújításra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elvitték a rendőrök az egyik hongkongi ellenzéki lap tulajdonosát

Elvitték a rendőrök az egyik hongkongi ellenzéki lap tulajdonosát

Fehérorosz elnökválasztás: brutális fölénnyel nyert Lukasenka az előzetes eredmények szerint

Fehérorosz elnökválasztás: brutális fölénnyel nyert Lukasenka az előzetes eredmények szerint

Emmi: Szeptember 1-jén nyílnak az iskolák és indul a tanév

Emmi: Szeptember 1-jén nyílnak az iskolák és indul a tanév