szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az iskolaőrök munkáltatója a rendőrség lesz, de a napjukat az iskolában töltenék.

A tankerületi fenntartású iskolák közül 288, a szakképző intézmények közül pedig 204 kérte, hogy rendeljenek ki hozzájuk iskolaőrt szeptembertől – írta a Magyar Nemzet.

Iskolaőrök még nincsenek, a vonatkozó törvényről várhatóan pénteken szavaz az Országgyűlés.

A kormányközeli lap szerint a fővárosban 23 iskola szeretne iskolaőrt, Győr-Moson-Sopron megyében 19, Szabolcs-Szatmár-Beregben 18, Hajdú-Biharban pedig 16. A legkevesebb igénylés Heves és Vas megyéből érkezett, ott csak három-három igazgató kért külső segítséget.

Az iskolaőröknek még a tanévkezdés előtt, augusztus folyamán többhetes pedagógiai-pszichológiai, valamint rendészeti képzésen kell részt venniük, majd vizsgázniuk. A rendőrség ezt követően megállapodást köt minden érintett köznevelési intézménnyel, az iskolaőr konkrét feladatait pedig utasításban pontosítják a helyi igényeknek megfelelően. Az őrök munkáltatója a rendőrség lesz, de a napjukat az iskolában töltik.

A lap emlékeztet rá, hogy az iskolaőrnél nem lesz lőfegyver, használhat viszont gumibotot, bilincset és gáz­spray-t.

Iskolarendőrök: a kormány megint büntetésben gondolkodik problémamegoldás helyett

Szeptembertől iskolaőröket küld 500 általános és középiskolába a kormány, akik a 12 évesnél idősebb gyerekeket szükség esetén meg is bilincselhetik. A tanárokat védenék az agressziótól, ám több szakemberrel beszéltünk, akik szerint ez csak tüneti kezelés. Ritók Nóra úgy látja: a gyöngyöspatai ítéletre adott választ a kormány, ami egy újabb bélyeg és a kirekesztést erősíti.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
HVG Itthon

A csönd erejében bízott Orbán biztosa a cigánybűnözőzés és gyöngyöspatázás alatt

A felzárkóztatásért felelős miniszterelnöki biztos szerint bizonyos településeken nagy szükség van iskolaőrökre. Vecsei Miklós a HVG-nek adott interjúban arról beszélt, hogy nem az iskola renitens gyerekeinek karhatalmi erőkkel történő megzabolásáról kell vizionálni, a legtöbb esetben iskolán kívülről érkezik a veszély, a gyerek rossz jegyéért elégtételt venni akaró szülő vagy a rosszul kommunikáló rokon jelent igazi gondot.

Meghalt a Deep Purple és az Iron Maiden legendás producere

Meghalt a Deep Purple és az Iron Maiden legendás producere

Elvitték a rendőrök az egyik hongkongi ellenzéki lap tulajdonosát

Elvitték a rendőrök az egyik hongkongi ellenzéki lap tulajdonosát

Alig fogyaszt valamit: kipróbáltuk az új hibrid Toyota Yarist

Alig fogyaszt valamit: kipróbáltuk az új hibrid Toyota Yarist