szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A sportolók a vérüket ajánlották, de utóbb kiderült: nem lettek védettek a betegséggel szemben.

Koronavírus-világjárvány
A második hullámra készül a világ, miután számos országban újra megemelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma. A 2019 végén kitört világjárvány már eddig is több százezer beteg halálát okozta, a gazdasági károk pedig felbecsülhetetlenek. Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartsanak velünk, olvassák cikksorozatunkat.
Friss cikkek a témában

Márciusban több, külföldi edzőtáborokból hazatérő magyar válogatott úszóról derült ki, hogy koronavírusosak; a szakemberek azonnali edzészárlatot, a kötelező kéthetes karantént és újabb vírusteszteket rendeltek el. Egy hónappal később már arról érkezett hír, hogy az úszók egészségesek és újra edzhetnek.

Időközben sajtótájékoztatókat tartottak, és a járvánnyal kapcsolatos kormányzati tájékoztató oldalon is megjelent: élsportolók vére segíthet a fertőzötteken. A cél, emlékeztet a 24.hu, az volt, hogy a betegségen átesett válogatott sportolók adjanak vért, hogy a szervezetük által termelt antitestek segítségével súlyos állapotban lévő betegeket meg lehessen menteni.

A lap szerint a véradást Révész Máriusz, az aktív kikapcsolódás fejlesztéséért és népszerűsítéséért felelős kormánybiztos, és Lacza Zsombor, a Testnevelési Egyetem tudományos rektorhelyettese szorgalmazta.

A sportolók részt is vettek egy véradáson, mintegy példát mutatva, a fertőzésen átesett embereket pedig arra biztatva, hogy a szervezetük által termelt antitestekkel segítsenek a koronavírusos betegeken. A sportolóktól az OrthoSera Kft. vette le a vért a Testnevelési Egyetem udvarán. A vérmintákon ezután bonyolult és költséges eljárással vírusneutralizációs tesztet végeztek el. Ekkor derült ki a 24.hu szerint az, hogy

az úszók szervezete valójában nem termelt antitestet.

A portál kérdésére Lacza Zsombor azt mondta, a Covid-19 olyan vírus, amely számos kérdésben felülírhatja az eddigi paradigmákat. Például miközben a világon nyilvántartott fertőzöttek között magas, öt százalék körüli a halálozási arány, számos emberen úgy megy keresztül a vírus, hogy a páciens szervezete el sem jut az ellenanyag termeléséig. De azt is tapasztalták, hogy miközben a fertőzöttek többségében a betegség lefolyását követően csökkent az ellenanyagszint,

egyes ritka esetekben épp az ellenkezője történik.

A sportolók közül nemcsak az úszókat, hanem összesen öt sportág 29 élsportolóját tesztelték a TE rektorhelyettes szerint. Közülük csak egyet találtak, de ő nem úszó, akinek a vérében ellenanyagot tudtak kimutatni. Ez Laczat szerint egyetlen dolgot jelent biztosan:

bár bizonyítottan minden élsportoló mintaadónk fertőzött volt, vagyis átesett a koronavírus-fertőzésen, közülük huszonnyolcan egyáltalán nem védettek az újabb fertőzés ellen”.

A világbajnoki bronzérmes úszó Bohus Richárd a lapnak azt mondta, hezitálás nélkül adtak vért, amikor erre kérték őket, noha “fogalmunk sem volt, hogy termelt-e antitestet a szervezetünk, vagy sem. Nem is mi vagyunk azok, akiknek ezt tudni kell”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
360 millió dollárt vesztett a legutóbbi negyedévben az Adidas, de nagyon optimisták

360 millió dollárt vesztett a legutóbbi negyedévben az Adidas, de nagyon optimisták

A korábbi nátháktól is függ, milyen lefolyású valakinél a Covid-19

A korábbi nátháktól is függ, milyen lefolyású valakinél a Covid-19

Figyelmeztet az NSA: jobb, ha azonnal kikapcsolja a GPS-t a mobilján

Figyelmeztet az NSA: jobb, ha azonnal kikapcsolja a GPS-t a mobilján