szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A DK egy hangfelvételre hivatkozva azt állítja, hogy Balogh Csaba, Göd polgármestere Momentum-Fidesz koalícióra tett javaslatot, amikor arról beszélt, hogy le akarja váltani az alpolgármestereit és a posztra egy fideszes, egy momentumos, illetve egy független képviselőt ajánl. Balogh szerint a felvételt megvágták, így lemaradt az róla, amikor arról beszélt, hogy a reméli nem a fideszes jelöltet fogják támogatni a képviselők.

A DK arról számolt be közleményben kedd este, hogy a birtokába jutott egy hangfelvétel, amelyen Balogh Csaba, Göd momentumos polgármestere arról beszél, hogy a pártja országos vezetésével egyeztetve le kívánja váltani a szövetséges pártok (LMP és DK) alpolgármestereit.

A hangfelvételen Balogh azt mondta, hogy a jövőben nem kíván együtt dolgozni az addigi alpolgármestereivel, hanem helyettük egy fideszes (Pintér György), egy momentumos (Andrejka Zombor) és egy független (Hlavács Judit) képviselő alpolgármesteri kinevezését támogatja, mondván, bennük “bízik annyira, hogy rájuk tudná bízni” az alpolgármesteri feladatokat.

A DK azt írta, hogy az általa kívánatosnak tartott alpolgármesterek között első helyen a Fidesz képviselőjét javasolta, vagyis a DK szerint Balogh a Momentum-LPM-DK-Jobbik városvezető koalíció helyett a Momentum-Fidesz koalícióra tett javaslatot.

Megkerestük Balogh Csaba polgármestert, aki elmondta, hogy a DK által közölt hangfelvétel meg van vágva, ugyanis, azt is hozzátette, reméli nem Pintért fogják választani a képviselők. Egy társadalmi megbízású alpolgármesterre gondolt, elsősorban Hlavácsra, vagy Andrejkára. Balogh szerint a felvétel egyébként egy frakcióülésen készült még a veszélyhelyzet idején, amikor a korábbi Momentum-LPM-DK-Jobbik koalíció létezett. A polgármester azt is elmondta, hogy felvet bizonyos kérdéseket, hogy egy zárt frakciómegbeszélésen miért készít valaki hangfelvételt úgy, hogy azt előtte nem jelezte.

Gödön finoman szólva is akadozik az ellenzéki összefogás. Az önkormányzati választáson  az MSZP és a Liberálisok eredetileg rá akarta indítani saját jelöltjét a többi pártéra. Ettől végül elálltak, de nem szerepeltek a momentumos Balogh Csaba jelölői között.

Balogh Csaba így is nyert, és az LMP-s Fülöp Zoltánt és a DK-s Lőrincz Lászlót tette meg maga mellé alpolgármestereknek.

Az együttműködés áprilisban kezdett a nyilvánosság előtt akadozni, amikor Balogh elégtelen munkavégzésre hivatkozva kirúgta Tóth Ágnest a Gödi Szolgáltató Nonprofit Kft. éléről, akit korábban a DK javaslatára pályáztatás nélkül neveztek ki. Ezután az LMP, a DK és a Jobbik képviselői a pártok országos vezetőségének levélben panaszkodtak Baloghra. A levél szerződéshamisítási kísérletet, a képviselő-testület megtévesztését, hivatali visszaélést, jogellenes felmentést emlegetett a polgármesterrel kapcsolatban.

Alig egy héttel később a kormánymédiában terjedt el a hír egy titokzatos hangfelvételről, amin állítólag Balogh korrupcióval vádolja frakcióülésen a DK-s alpolgármesterét, de azt Balogh tagadta a hvg.hu-nak, hogy ilyen valaha is történt volna.

A korrupciózás azért fontos, mert a kormány egy nappal később, április 18-án a vírus miatti vészhelyzetre hivatkozva többek közt korrupciót emlegetve vette ki az önkormányzat kezéből azt az ipari területet, amin a városban már eredetileg is visszás megítélésű Samsung-gyár van.

Azóta Balogh kétszer is nekifutott alpolgármesterei leváltásának: előbb májusban közölte, hogy túl sokba kerül a munkájuk a városnak, másodszor pedig június végén. Akkor már névvel együtt közölte, miért buktak el szerinte munkatársai: többek közt azt kifogásolta az LMP-s Fülöp Zoltánnal kapcsolatban, hogy a Samsung-gyár körüli korrupciógyanús ügyek átvilágítása hanyag volt, és semmi előrelépést nem lát a még fideszes városvezetés által kötött kedvezőtlen szerződés kérdésében sem.

A viszony odáig fajult, hogy a gödi képviselő-testület Fidesz–DK–LMP–Jobbik koalíciója megszavazta, hogy induljon fegyelmi eljárás Balogh Csaba momentumos polgármester ellen, valamint tisztségét 30 napra függesszék fel.

Balogh hétfőn azt mondta, hogy a felfüggesztése után ő maga fogja kezdeményezni a testület feloszlatását. Azt is hozzátette, "a feloszlatáshoz testületi többség kell, de félek tőle, hogy ez nem lesz meg. A mi kommunikációs stratégiánk arra épül, hogy szeretnénk, ha lemondanának azok a képviselők, akik nem méltók erre a pozícióra, a többiek pedig bíznának az új választásban” – mondta Balogh, aki egy esetleges siker esetén elindulna az új választáson is."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Áprilisig rendeződött Iványiék ügye a gázszolgáltatóval

Áprilisig rendeződött Iványiék ügye a gázszolgáltatóval

EP-alelnök: Ki kell éheztetni pénzügyileg az olyan tagállamokat, mint Magyarország

EP-alelnök: Ki kell éheztetni pénzügyileg az olyan tagállamokat, mint Magyarország

Az állami Eximbank jogerősen pert vesztett a Lánchíd Palota ügyében, 800 milliót fizet

Az állami Eximbank jogerősen pert vesztett a Lánchíd Palota ügyében, 800 milliót fizet