szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Márki-Zay korrupciós ügyek leleplezését várta, a helyi Fidesz szerint ez "spiclitörvény".

Egyhangú döntéssel hatályon kívül helyezték a bűncselekményekről bizonyítékot szolgáltatóknak jutalmat ajánló, a Fidesz helyi képviselői által "spiclitörvénynek" nevezett hódmezővásárhelyi rendeletet a közgyűlés pénteki rendkívüli ülésén.

A hódmezővásárhelyi közgyűlés Márki-Zay Péter polgármestert támogató többsége június 25-én fogadta el a jogszabályt, amely alapján az önkormányzat

jutalmat fizetne azoknak, akik egyes helyi bűncselekményekről bizonyítékokat szolgáltatnak,

ha azok alapján jogerős elmarasztaló döntés születik.

Erről a polgármester korábban ezt írta: „A vásárhelyi rendelet mindössze az országos törvényeknek akar érvényt szerezni: állampolgári kötelességünk a tudomásunkra jutott bűncselekményekkel a rendőrséghez fordulni. Hódmezővásárhely önkormányzata mostantól kezdve egy vandálokról, illegális szemétlerakásról, megvesztegetésről szóló bizonyítékért jutalmazhatja is a bejelentőt – ahogy ez nyugati keresztény kultúrájú országokban is szokás.”

A megyei kormányhivatal törvényességi észrevételt tett és felszólította a polgármestert, helyezzék hatályon kívül a rendeletet. A kormányhivatal szerint a rendelet egyebek mellett sérti a jogbiztonság és a személyes adatok védelmének alaptörvényben foglalt elvét, ellentétes a bűnüldözés garanciális jellegű törvényi előírásaival, a polgármester pedig nem jogosult bizonyítékok gyűjtésére, értékelésére, kezelésére.

Átdolgozzák, újraírják

Tatár Zoltán jegyző a közgyűlés pénteki ülésén – amelyen Márki-Zay Péter nem vett részt – elmondta, a kormányhivatal a rendelet hatályon kívül helyezésére 30 napos határidőt szabott meg. Annak érdekében, hogy "minden alkotmányossági aggálytól mentes tervezet" kerülhessen a közgyűlés elé, a jogszabályt hatályon kívül helyezték, a módosított változatot pedig a tervek szerint szeptemberben tárgyalják meg újra.

Cseri Tamás (Fidesz) a vitában úgy fogalmazott, hogy a rendelet teljesen értelmetlen is, és a magyar történelem gyászos korszakait idézi föl. Szerintük a jogszabályt nem érdemes "toldozgatni-foltozgatni", teljesen el kell felejteni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Túlterheléses támadás érte a Magyar Hang honlapját is

Túlterheléses támadás érte a Magyar Hang honlapját is

Az OBH elnöke kikérte magának, hogy Deutsch Tamás lehazaárulózta a bíróságot

Az OBH elnöke kikérte magának, hogy Deutsch Tamás lehazaárulózta a bíróságot

Nem kell karanténba vonulnia annak, aki a romániai választásokról jön vissza Magyarországra

Nem kell karanténba vonulnia annak, aki a romániai választásokról jön vissza Magyarországra