szerző:
Szlavkovits Rita
Tetszett a cikk?

A fideszesek által spiclitörvényre keresztelt rendelet alig egy hónapig élt, ezalatt senki nem jelentkezett a jutalomért.

Visszadobta a kormányhivatal azt a vásárhelyi rendeletet, amelyben százezer forintos jutalmat adott volna az önkormányzat annak, aki akár korrupcióval, akár vandalizmussal kapcsolatban tesz bejelentést.

A helyi Fidesz „spiclitörvénynek” nevezte a rendeletet, a kormányhivatal pedig jogsértőnek találta, hatályon kívül kell azt helyezni. A helyi rendeletet június 25-én szavazta meg a hódmezővásárhelyi közgyűlés, de a városban, ellenzékben levő kormánypárti képviselők szerint ezzel a polgármester visszahozta a városba a házmesterek országának szellemét. A rendelet alig egy hónapig élt, az önkormányzatok törvényességét felügyelő kormányhivatal több ponton is jogsértőnek találta a rendeletet, ezért annak hatályon kívül helyezésére kötelezte a vásárhelyi önkormányzatot.

Már az elfogadásakor is éles vitát váltott ki a helyi rendelet. Márki-Zay Péter javaslata szerint az kapta volna meg a legfeljebb 100 ezer forintos jutalmat, aki bejelentést tesz valamilyen korrupció gyanújával, illetve a helyi közösségi életet szabályozó rendeletek megsértésével kapcsolatosan. A jutalom csak abban az esetben járt volna, ha jogerősen bebizonyosodik, hogy valóban megtörtént a cselekmény, amit bejelentett a vásárhelyi polgár. A helyi Fidesz szerint, mivel a közösségi életet szabályozó helyi rendeletekben még a fű magasságát is leszabályozták még a korábbi városvezetők idején, lényegében elindulhatott volna a városban egy „feljelentgetősdi”, ezzel pedig rossz időket idéző szellem tért volna vissza a városba.

A polgármester viszont azzal érvelt, hogy a rendelet csupán a hivatalból amúgy is üldözendő cselekmények felgöngyölítésében ösztönözte volna a lakosokat. Márki-Zay Péter szerint a korrupciós ügyek felderítését segítették volna, illetve a vandalizmust próbálták volna nagyobb sikerrel felszámolni. Egyébként a polgármester a közösségi oldalon közölte, hogy a rendelet hatálya alatt egyetlen bejelentés sem érkezett.

Az önkormányzatok törvényességét felügyelő kormányhivatalok az elfogadott helyi rendeletek jogszerűségét minden esetben megvizsgálják, most is ez történt. A hivatal több ponton is jogsértőnek találta a nyár elején elfogadott rendeletet: sérti a Büntetőeljárási, a Jogalkotási és Panasztörvényt, és rombolja a közösségi együttélés alapvető szabályait és normáit. A Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal a rendelethez fűzött álláspontjáról a promenad.hu szerkesztőségének eljuttatott közleményében számolt be. A rendeletet augusztus 7-ig kell hatályon kívül helyezni a kormányhivatal korábbi állásfoglalása szerint, így a pénteki vásárhelyi közgyűlésen, hatályon kívül helyezik a városban indulatokat kiváltó helyi rendeletet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Marosvásárhelynek húsz év után újra magyar polgármestere van

Marosvásárhelynek húsz év után újra magyar polgármestere van

Szijjártó: Marad a határzár októberben is

Szijjártó: Marad a határzár októberben is

Idő előtt állíthatták le a Kovács Béla elleni titkosszolgálati műveletet

Idő előtt állíthatták le a Kovács Béla elleni titkosszolgálati műveletet