szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A helyi Fidesz az ötvenes évek besúgóhálózatát emlegeti, Márki-Zay Péter szerint a helyi rendelet elfogadásával a korrupció ellen küzdenének. A rendelet szerint nem csak a vélt gazdasági bűncselekményeket, de az együttélés szabályai ellen vétőket is jelenthetik a városházán.

Csak jogerősen megítélt ügyek után ugyan, de százezer forint díjat kaphat mostantól az Hódmezővásárhelyen, aki bizonyítékot szolgáltat korrupciós ügyek feltárásához, erről döntött csütörtöki ülésén a hódmezővásárhelyi közgyűlés. A helyi rendeletben nem csak a gazdasági bűncselekményekkel összefüggő bizonyítékokért jár díjazás, de azért is pénzt kaphatnak a hódmezővásárhelyiek, ha a helyi közösségi együttélés szabályait megszegőket jelentik. Ez utóbbi esetben is csak akkor jár a fizetség, amennyiben a szabálysértés bizonyítottá válik.

A helyi Fidesznél kiverte a biztosítékot a helyi rendelet, közleményt is kiadtak, amelyben arról írnak, hogy az 50-es évek házmesterek országának besúgóhálózata tér vissza a városba. Márki-Zay Péter ezzel szemben úgy látja: a rendelettel a korrupció mellett, a vandalizmussal szemben erősítenék a küzdelmet.

„A vásárhelyi rendelet mindössze az országos törvényeknek akar érvényt szerezni: állampolgári kötelességünk a tudomásunkra jutott bűncselekményekkel a rendőrséghez fordulni. Hódmezővásárhely önkormányzata mostantól kezdve egy vandálokról, illegális szemétlerakásról, megvesztegetésről szóló bizonyítékért jutalmazhatja is a bejelentőt – ahogy ez nyugati keresztény kultúrájú országokban is szokás” – írta a csütörtöki közgyűlés szünetében a Facebookon a rendeletet előterjesztő polgármester. Márki-Zay Péter szerint éppen a Fidesznek nincs alapja támadni a rendeletet, hiszen éppen a kormányzó párt jogalkotásával vált lehetővé a gyulai eset, amikor egy facebook bejegyzés miatt állítottak elő hajnalban egy férfit, és mint utóbb kitudódott, maga a polgármester volt a feljelentő.

A díj mértékéről, ami nem lehet több 100 ezer forintnál, a polgármester dönthet, mérlegelve, hogy mennyire volt bizonyító erejű a szolgáltatott bizonyíték, illetve mekkora „érdeme” van abban a benyújtóknak. A közösségi együttélést szabályozó rendeletet egyébként még 2013-ban fogadta el az akkor fideszes közgyűlés, e szerint szabálysértésnek minősül az is, ha egy ünnep alkalmával nem a megfelelő lobogót tűzik ki egy portára, illetve az nem megfelelő minőségű. Az is vét a helyi szabályok ellen, akinek a háza előtt 15 centinél magasabbra nő a fű, és az is, aki a kocsmák nyitvatartási idejére vonatkozó szabályokat nem tartja be, vagy rongálja a temetőket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!