szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Mindezt Kövér László országgyűlési elnöknek írta meg egy levélben. Eszerint az öt pontból, aminek teljesítésével megbízta a parlament, csak kettő teljesült, kettőben ért el valamilyen eredményt, egyben viszont semmit.

Levélben számolt be Orbán Viktor miniszterelnök a három héttel ezelőtti ötnapos uniós csúcs eseményeiről, amit az Országgyűlés elnökének, Kövér Lászlónak címzett. Orbán hosszasan és részletesen taglalta, hogy az európai tanácsi ülésre az Országgyűléstől kapott ötpontos parlamenti mandátumnak mely elemei hogyan teljesültek. A levélről Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke számolt be az MTI-nek.

Orbán eszerint azt írta, hogy a két első pont teljesült, a harmadik és ötödik pontban fontos lépéseket tett, de a negyedik pont nem sikerült.

Az öt cél a következő volt:

  • az azonos helyzetben lévő tagállamoknak azonos elbánásban kell részesülniük - Orbán szerint ez megvalósult, mert “Elértük, hogy az eredeti, Magyarország számára kedvezőtlen javaslatot érdemben és jelentős mértékben módosítsák”;
  • a gazdagabb tagállamok polgárai ne kapjanak több támogatást, mint a szegényebb országok polgárai - Orbán szerint ez is teljesült, mert “A Kohéziós Politikából nemzeti össztermékünk 1,8 százalékának megfelelő forráshoz juthatunk, amely Bulgária és Horvátország után a harmadik legjobb eredmény”;
  • a folyamatban lévő, úgynevezett "hetes cikkely szerinti eljárásokat" az uniós mentőcsomag és költségvetés elfogadása előtt le kell zárni - Orbán szerint az uniós soros elnöke Némerország jelezte, hogy még az elnökségük alatt lezárják ezeket -, vagyis ezt nem érte el, csak egy ígéretet kapott rá;
  • a politikai pártok és politikai tevékenységet végző civilnek álcázott szervezetek uniós forrásból ne legyenek támogathatóak - Orbán elismerte, hogy ebben a pontban “nem járt sikerrel”;
  • az uniós források politikai és ideológiai feltételekhez kötése "jogállamiság" címszó alatt elfogadhatatlan - Orbán szerint itt fontos lépést tett, mert az uniós csúcson kötött megállapodás “nem tartalmaz kétértelmű politikai kijelentéseket, így a betartása esetén nem fenyeget az a veszély, hogy politikai vagy ideológiai okokból bármely tagállammal, így hazánkkal szemben pénzügyi szankciók bevezetésére kerülhessen sor”.

Havasi Bertalan szerint a kormányfő azt javasolta, hogy az uniós egyezség ratifikációja során az Országgyűlés vitassa meg, hogy az elért eredmények elegendőek-e ahhoz, hogy azt a magyar törvényhozás támogassa.

A hvg.hu korábban a kormánytöbbség által szabott szempontok szerint értékelte, hogy valóban sikert ért-e el Orbán Viktor a maratoni EU-csúcson. A kép nem tragikus, de legalábbis felemás - írtuk a tanácsi ülés után

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nagy Gábor hvg360

Mindenki győztesnek érzi magát és a "történelmi" jelzőt emlegeti a brüsszeli alku után

Az indulatok nyílt felszínre törésével színezett, maratoni csúcstalálkozóján az EU állam- és kormányfői végül olyan egyezséget kötöttek a hétéves költségvetésről és a mentőalapról, hogy mindenki győztesként térhet haza. A magyar és a lengyel kormányfő például azzal, hogy országuk úgy jut újabb eurómilliárdokhoz, hogy sikerült elmismásolni a jogállamiság kritériumának alkalmazását.

Budapesten rendezik a 2021-es cselgáncs-világbajnokságot

Budapesten rendezik a 2021-es cselgáncs-világbajnokságot

Megkérdeztük az Operatív törzset, milyen teszteket használnak, azt válaszolták, hordjunk maszkot

Megkérdeztük az Operatív törzset, milyen teszteket használnak, azt válaszolták, hordjunk maszkot

A felcsúti edző szerint az öregebb játékosai nem szeretik a fiatal akadémistákat

A felcsúti edző szerint az öregebb játékosai nem szeretik a fiatal akadémistákat