szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az otthonok 142 gondozottja vesztette életét a járvány kezdete óta, 38 intézményben jelent meg eddig a vírus.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

A koronavírus-járvány kezdete óta 142 azoknak a halálos áldozatoknak a száma, akik idősotthonok gondozottjai voltak – közölte csütörtökön a Koronavirus.gov.hu.

Ez azt jelenti, hogy nagyjából minden negyedik elhunyt idősotthon lakója: a koronavírus magyar áldozatainak száma csütörtökig összesen 614.

Az országban összesen eddig 38 idősotthonban igazoltak koronavírus-fertőzést 923 lakónál és 148 dolgozónál, közülük 875-en gyógyultak már meg.

A fővárosban 14 idősotthonban jelent meg a fertőzés. A 142 elhuny közül 99 budapesti intézményben volt gondozott, 43 vidékiben.

A legsúlyosabb helyzet a fővárosi fenntartású Pesti úti Idősek Otthonában alakult ki: az ott lakók közül 313-an kapták el igazoltan a koronavírus-fertőzést, közülük 55-en elhunytak. A dolgozók közül 26-an fertőződtek meg. Abba az intézménybe jelenleg nem vesznek fel új lakókat, és újra kijárási tilalmat vezettek be. A Főpolgármesteri Hivatal múlt héten azt közölte, hogy az otthonban jelenleg nincs fertőzött.

A szintén a fővároshoz tartozó Vázsonyi Vilmos Idősek Otthonában 18-an hunytak el, ott összesen 71 lakó és 13 dolgozó fertőződött meg. A Kamarerdei úti Idősek Otthonában 11-en hunytak el, 51 a fertőzött gondozottak és 13 a fertőzött dolgozók száma.

A vidéki intézmények közül a legtöbb, 8 haláleset a mezőszilasi idősotthonhoz kötődik, 7-en a seregélyesi, és 4-en a borsodnádasdi intézményben haltak meg.

"Úgy tör be a koronavírus-járvány az idősotthonokba, mint egy terrorista"

Gócpont alakult ki az egyik fővárosi idősek otthonában, ahol péntekig 151 koronavírusos beteget diagnosztizáltak, hét ember elhunyt. Világszerte sok helyen még így is rosszabb a helyzet, egyedül Milánó megyében 600 halálos áldozatot szedett a koronavírus az idősotthonokban. Egy olasz orvos fogalmazta meg, hogy a járvány terroristaként tör be ezekre a helyekre, ahol senkit sem kímél.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vesztegzár alá került két híres erdélyi magyar település

Vesztegzár alá került két híres erdélyi magyar település

Több mint tízezren vonultak fáklyákkal az Urániához az SZFE hallgatóinak hívására

Több mint tízezren vonultak fáklyákkal az Urániához az SZFE hallgatóinak hívására

Motorosok haltak meg egy Dusnoknál történt balesetben

Motorosok haltak meg egy Dusnoknál történt balesetben