szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bármilyen válaszokat is adtak a nyolcadikosoknak kötelezően kitöltendő kérdőívre, a legtöbbször valamilyen szakképzést dobott ki eredményként.

Valószínűleg a szakképzést fogja ajánlani mindenkinek az az Oktatási Hivatal által kiállított pályaorientációs kérdőív, amit minden nyolcadikos diáknak ki kell tölteni október 12-ig - írja a Népszava.

A lap szerint a válaszok alapján hat továbbtanulási irányt ajánl fel a rendszer - többek között gimnázium, orientációs évfolyam vagy valamilyen szakképzés -, de lap munkatársa többszöri kitöltés után arra jutott, hogy a rendszer elsősorban a szakképzés irányába tereli a diákokat, például ha valaki úgy tölti ki, hogy egyértelműen a gimnáziumi továbbtanulást preferálná, még akkor is a szakképzést kapja első javaslatokként, a gimnáziumot csak negyedik, ötödik helyen.

A lapnak nyilatkozott a kérdőívről a Magyar Pedagógiai Társaság (MPT) pályaorientációs szakosztályának titkára, Juhász Ágnes, aki szerint a kérdőív nem mérés, csak annyit mutat meg hogy a kitöltő éppen abban a pillanatban mit tud, gondol magáról, és a kérdőív eredményei nem jelentenek semmiféle kötelezettséget. A szakember szerint eg pályaválasztásban bizonytalan nyolcadikos számára kedvezőbb lehet a gimnáziumi továbbtanulás.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szalóki Ági gyermeket vár

Szalóki Ági gyermeket vár

Hajnal Gabriella: „A tehetséges gyerekek, bármilyen iskolába járnak, meg fogják állni a helyüket”

Hajnal Gabriella: „A tehetséges gyerekek, bármilyen iskolába járnak, meg fogják állni a helyüket”

Frontális karambol a 37-es úton, hatan megsérültek

Frontális karambol a 37-es úton, hatan megsérültek