szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A dolgozók bérét januártól 15 százalékkal megemelnék, és változatlan maradna a munkarendjük is. Azt írták, ezzel lezártnak tekintik a tárgyalásokat. Csató Kata, a sztrájkbizottság ügyvivője a hvg.hu-nak azt mondta, a kuratórium ajánlata ultimátum, nem fogadják el.

Elfogadja a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) dolgozóit képviselő sztrájkbizottság két – a béremelésre és a munkarendre vonatkozó – követelését az intézmény két, újonnan kinevezett vezetője Novák Emil általános rektorhelyettes és Szarka Gábor kancellár.

Jelezték, hogy a sztrájkbizottság követelései között 10 százalékos bérfejlesztés szerepelt, ők azonban 15 százalékot tartanak indokoltnak, január 1-jétől, az állami fenntartás idején irányadó munkarend fenntartását pedig elfogadják.

„Tekintettel arra, hogy a kilátásba helyezett dolgozói bérfejlesztés az SZFE sztrájkbizottsága által megfogalmazott követeléseket jelentősen meghaladja, illetve a munkarendre vonatkozó követelés is meghallgatásra talált, ezért az SZFE vezetése a fenti követelések vonatkozásában

a sztrájkbizottsággal a tárgyalást lezártnak tekinti, és megkéri az sztrájkban résztvevőket, hogy folytassák a munkát. Amennyiben a sztrájkbizottság ennek ellenére a sztrájk folytatása mellett döntene, úgy az SZFE vezetése semmisnek tekinti fenti ajánlatát”

– olvasható a közleményben.

Azt is írták, hogy az egyetem új vezetése és a fenntartó kuratóriuma „továbbra is a párbeszédet tartja az a SZFE körül kialakult helyzet rendezése egyetlen lehetséges módjának, és kész az azonnali konzultációra a megoldás érdekében”.

Az ajánlat után megkerestük a sztrájkbizottság ügyvivőjét, Csató Katát, aki azt mondta, a kuratórium javaslata ultimátum, azt nem fogadják el, tovább akarnak tárgyalni.

Mi sem ultimátumot küldtünk, hanem javaslatot.

Azt mondta, a 15 százalékos béremelés nem a kuratórium ajánlata, és nem is egy gesztus, hanem törvényi kötelesség, hiszen ez a vonatkozó jogszabály szerint a modellváltással együtt jár ez. Az SZFE dolgozói ezen felül kértek 10 százalékos emelést.

Bízik abban, hogy folytatni tudják a tárgyalásokat, hiszen akkor lehet továbblépni.

Az SZFE oktatóinak nagyobb része csütörtök reggel lépett határozatlan idejű sztrájkba, miután egy hét alatt sem sikerült megállapodniuk a kijelölt tárgyalópartnereikkel.

SZFE: Az oktatási jogok biztosa vizsgálatot indított a hallgatók szerint

Az SZFE autonómiájának felszámolása ellen tiltakozók nem engednek a követeléseikből.

A béremelés és a munkarend megtartása mellett további hat követelésük van ezek az egyetem autonómiájának visszaállítására vonatkoznak. Németh László, a sztrájkbizottság egyik tagja az SZFE erőszakos átvétele ellen tiltakozók csütörtök délutáni sajtótájékoztatóján azt mondta, a délelőtt folyamán is volt egyeztetés a felek között, amely sikertelenül zárult. Az eseményen elhangzott: a tiltakozók továbbra sem ismerik el legitimnek a kuratóriumot és az általa kinevezett személyeket, és nem engednek a követeléseikből.

Annak ellenére sem, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón bejelentette: a kormány szerdán arról döntött – a Vidnyánszky Attila vezette kuratórium kérésére –, hogy a korábbi duplájára, 3 milliárd forintra emelik az intézmény támogatását jövőre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meghalt a legidősebb brit

Meghalt a legidősebb brit

Belátható közelségbe került a Szenes Iván Slágermúzeum megnyitása

Belátható közelségbe került a Szenes Iván Slágermúzeum megnyitása

Így állta ki első nagy próbatételét az új magyar demokrácia – 30 éve tört ki a taxisblokád

Így állta ki első nagy próbatételét az új magyar demokrácia – 30 éve tört ki a taxisblokád