szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Jövőre 3 milliárd forintból gazdálkodhat a Színház- és Filmművészeti Egyetem – hangzott el a kormányinfón. Gulyás Gergely szerint azok a hallgatók és dolgozók, akik tiltakozni akarnak, továbbra is megtehetik.

A kormány szerdai ülésén a határzár fenntartása mellett a Színház- és Filmművészeti Egyetem jövő évi költségvetési támogatásáról döntött – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón. Gulyás Gergely azt mondta, hogy a kuratórium kérésének megfelelően az eddigi összeg több mint kétszeresét, 3 milliárd forintot adnak az intézmény működtetésére.

Arról is beszélt a miniszter, hogy az összegből, amellyel a Vidnyánszky Attila vezette kuratórium rendelkezhet majd,

  • 1,5 milliárd forint a képzés támogatására,
  • 500 millió infrastruktúra-fejlesztésre,
  • 300 millió a tanári-oktatói állomány bővítésére és mesterkurzusokra,
  • 200 millió forint bérrendezésre,
  • 150 millió ideiglenes campusbérlésre,
  • 50 millió pedig a campusépítési projekt előkészítésére megy el,
  • és még 300 millió forint tartaléka is lesz az intézménynek.

Gulyás hozzátette: „Továbbra is fontosnak tartjuk, hogy amint egy demokráciában és jogállamban szokás, aki tüntetni és tiltakozni akar, az alkotmányos és törvényes keretek között megteheti, a tanulni vágyóknak pedig örülnénk, ha a tanítás is biztosított lenne.”

Hangsúlyozta, hogy az SZFE ügye az annak működtetését átvett Színház- és Filmművészetért Alapítvány kuratóriumára, és nem a kormányra tartozik, a kormánynak egyetlen lehetősége van: hogy a megfelelő forrásokat biztosítsa az intézmény működéséhez.

A tájékoztatón később szóba került, hogy az egyetem egy hónappal ezelőtt elfoglalt Vas utcai épülete után egy másikat, a Film- és Médiaintézetének otthont adó Szentkirályi utcait is blokád alá vették a hallgatók. Erről Gulyás Gergely annyit mondott, hogy „tudomásul veszik”, aztán újra jelezte, hogy a kuratóriumnak kell az oktatással foglalkoznia.

Megjegyezte azt is: reméli, hogy a felek minél előbb megegyezésre jutnak, akik pedig tanulni akarnak, azok megtehetik.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói, felmondott vezetése és oktatói azért tiltakoznak hónapok óta, mert az Országgyűlés kormányoldali többsége akaratuk ellenére, érveik és javaslataik figyelembevétele nélkül döntött az intézmény modellváltásáról. Az egyetem irányítását Vidnyánszky Attila vezetésével egy olyan kuratórium vette át, amelybe senki sem került be az intézmény vezetése által javasolt személyek közül. Augusztus végén lemondott az SZFE teljes vezetése és a szenátusa, miután megítélésük szerint az autonómia minden lényeges elemét felszámolta az új fenntartó, az új alapító okiratban minden jogkörüktől megfosztották őket. Felmondási idejük szeptember 30-val járt le, aznap este el is búcsúztatták őket.

Ezt követően, a hallgatók szerda éjjeli fórumán született döntés arról, hogy elfoglalják a Szentkirályi utcai épületet is.

Az egyetem dolgozói október 1-jén és 2-án sztrájkot tartanak, ezzel tiltakozva az autonómia felszámolása ellen.

A hét elején Vidnyánszky Attila leváltotta az egyetem kancellárját, Vonderviszt Lajost, akit Szarka Gábor honvéd ezredes vált a poszton. Szarka kedden megpróbált bejutni az egyetem Vas utcai épületébe, de a tiltakozó hallgatók nem engedték be. A 444.hu úgy tudja, hogy az új kancellár szerdán az egyetem középvezetőinek azt mondta: ha nem léphet be az intézménybe, akkor nem ír alá semmit, és nem lesznek fizetések sem.

Szerda este Vidnyánszky Attila a köztévében jelentette be, kik lesznek az SZFE új rektorhelyettesei: Novák Emil filmrendező és Zalán János producer.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Serdült Viktória Kult

Megbízható katona tűzközelben: még újságírói végzettsége is van a Színművészeti új kancellárjának

Ezredesi kinevezése óta folyamatosan lépked előre a ranglétrán Szarka Gábor, a Színház-és Filmművészeti Egyetem új kancellárja: miniszteri biztosi posztja után az állami ipari parkokért, majd a Nemzeti Közszolgálati Egyetem campusáért felelt. Bár hivatalos életrajzán kívül szinte semmilyen információ nem lelhető fel róla, ha a Vidnyánszky Attila vezette kuratórium egy lojális, jó kormányzati kapcsolatokkal rendelkező tisztségviselőt keresett a posztra, tökéletes választásnak tűnik. Legfeljebb újságírói képzettsége miatt vonhatják fel néhányan a szemöldöküket.

A Fundamenta túlélte, a szegények rosszul jártak: ez történt a lakástakarékok beszántása utáni két évben

A Fundamenta túlélte, a szegények rosszul jártak: ez történt a lakástakarékok beszántása utáni két évben

Kísérletezni merő színházi alkotókat szolgálna ki egy új nonprofit vállalkozás

Kísérletezni merő színházi alkotókat szolgálna ki egy új nonprofit vállalkozás

Bérgyilkos lőtte le az első orosz Forma 1-es pilóta apját

Bérgyilkos lőtte le az első orosz Forma 1-es pilóta apját