szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az SZFE autonómiájának felszámolása ellen tiltakozók nem engednek a követeléseikből.

Megkeződött csütörtökön a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) dolgozóinak sztrájkja, miután sztrájkbizottságuk nem tudott megállapodni a kijelölt tárgyalópartnereivel követeléseik teljesítéséről.

Az intézmény autonómiájának felszámolása ellen tiltakozók csütörtöki sajtótájékoztatóján Németh Gábor, a sztrájkbizottság egyik tagja elmondta: a munkabeszüntetéshez az intézmény belsős oktatóinak 60 százaléka csatlakozott, és az egyéb munkavállalók közül is sokan melléjük álltak. A megbízásos külsős oktatók nem vehetnek részt a sztrájkban.

Tájékoztatott arról is, hogy csütörtökön is tárgyaltak az SZFE fenntartójának képviselőivel a sztrájkkövetelésekről, de nem sikerült megállapodniuk. „Lesznek még újabb fordulók, a sztrájk holnap folytatódik” – tette hozzá.

Az intézmény egyik hallgatója felidézte: szerda este érkezett a hír, hogy a Színház- és Filmművészetért Alapítvány általuk illegitimnek tartott, Vidnyánszky Attila vezette kuratóriuma nyílt pályázat kiírása nélkül egy színházi és egy filmes vonatkozású rektorhelyettest – Novák Emilt és Zalán Jánost – nevezett ki, akik a friss módosítások értelmében az intézetvezetői feladatokat is elláthatják. Ezért állítottak még az éjjel őrséget az SZFE Szentkirályi utcai épülete elé is: így már sem a Színházművészeti Intézetbe, sem pedig a Film- és Médiaintézetbe nincs bejárásuk azoknak, akiket az általuk el nem ismert kuratórium helyezett hivatalba.

A hallgató azt is hangsúlyozta, hogy nem engednek a követeléseikből, amíg az Innovációs és Technológiai Minisztérium nem teljesíti azokat, fenntartják az épületek blokádját.

Egy másik hallgató azt idézte fel, hogy a kuratórium által leváltott Vonderviszt Lajos helyére kinevezett Szarka Gábor azzal fenyegette meg az SZFE dolgozóit, hogy ha nem léphet be az intézménybe, akkor nem ír alá semmit, és nem lesznek fizetések sem. Ezzel – mondta a hallgató – a munka törvénykönyve szerinti munkáltatói kötelességét sérti meg. Az is elhangzott, hogy a kinevezett kancellár minden szervezeti egység vezetőjének összes intézkedési jogát elvette és cenzúrát követel minden kommunikációs csatornájukon.

©

„Az ITM – alapítói jogaink törvényes gyakorlója – 10 hónapja nem biztosít rektort az intézményünknek, a pályázat útján megválasztott rektort nem nevezte ki, a törvénytelen helyzetet pedig újabb törvénytelenséggel tetézi azzal, hogy a felsőoktatási törvényt sértő módon jelölt ki teljhatalmú rektorhelyetteseket önkényesen” – mondta a hallgató. Azt is bejelentette, hogy Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa reagált a múlt héten benyújtott panaszbeadványukra, s jelezte, hogy az ügyben vizsgálatot indított.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bevallotta az NNK, hogy napi 12 ezernél nem tudnak több PCR-tesztet elvégezni Magyarországon

Bevallotta az NNK, hogy napi 12 ezernél nem tudnak több PCR-tesztet elvégezni Magyarországon

További 9 évig vezetheti Péterfalvi az adatvédelmi hatóságot

További 9 évig vezetheti Péterfalvi az adatvédelmi hatóságot

A NAV-nál kell majd iparűzési adót fizetni

A NAV-nál kell majd iparűzési adót fizetni