szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Budapest volt főpolgármestere szerint a főváros jelenlegi vezetése legalább 2022-ig csak időhúzásra játszik és látványpolitizál, az ellenzéki kommunikáció pedig a hangulatra, az indulatokra épít. Ha megnyernék a választást, vendettát rendeznének, véli Tarlós, de a győzelmüknek ennél súlyosabb következménye is lenne.

„Ha a jelenlegi heterogén ellenzék a Fidesz valós vagy vélt hibáira hivatkozva mégis megnyerné a választást, annak több durva következménye lehet.

A DK és a Momentum vezetőinek nyilatkozataiból kiindulva esetleg könnyen számítani lehet egy tanácsköztársaság típusú vendettára.

Ez kellemetlen társadalmi esemény, de lenne ennél súlyosabb is. A legfontosabb sorskérdések kezelése tekintetében (illegális bevándorlás, nemzetállamiság, kultúra, családmodell, családpolitika) 180 fokos fordulat állna be” – mondta Tarlós István a Magyar Nemzetnek. Budapest előző főpolgármestere szerint ezért „a kormánypártoknak a kommunikáció területén össze kell szedniük magukat. Amint említettem, nem teljesítményalapú a kormányzati munka megítélése. A hangulatra, az érzelmekre, az indulatokra épít az ellenzéki kommunikáció, ami fokozódni fog az előttünk lévő másfél évben.”

A 2022-es választást Tarlós szerint az döntheti majd el, hogy „a bizonytalanokat, a jelenleg egyik párthoz vagy csoportosuláshoz sem húzókat ki szólítja meg hatékonyabban.” Szerinte „egyre több tény mutat arra, hogy a baloldal budapesti győzelmében nagyon nagy szerepe volt annak a több tízezer itt élő külföldi állampolgárnak, akiket különböző csatornákon hatékonyan ért el az ellenzék. Ebben nagy szerepe volt az on­line fórumoknak, bérkommentelőknek is, akik a legképtelenebb, sokszor egyenesen aljas, szervezett hangulatkeltést folytattak.”

A megoldás szerinte az, hogy „ismételni, ismételni és ismételni a tényeket, de nem mindegy, hogy mit és hogyan”. Úgy látja, hogy

nagyon sokan – főleg Budapesten – vevők a tényeket nélkülöző, csupán a negatív érzelmekre ható ellenzéki kommunikációra. A hamis kommunikációval szemben csak a tények szakadatlan és produktív stílusú ismétlésével lehet küzdeni.”

Tarlóst a lap annak apropóján szólaltatta meg, hogy elődjével, Demszky Gáborral együtt Budapest díszpolgára címet kap. Az alákérdezős beszélgetésben arról is érdeklődtek nála, vajon miért beszél Karácsony Gergely jelenlegi főpolgármester 150 milliárdos hiányról a főváros költségvetésében, amikor a Moody's hitelminősítő annak osztályzati kilátását is pozitívra javította. Erre Tarlós úgy felelt:

Tagadhatatlanul megszáll bizonyos mértékű bűvösség, ha ezeket a mondatokat hallom. A közvélemény összezavarására irányuló liberális számháború egy éve tart.

Azt nem tudom, hogy a főpolgármester úr által említett »hiány« milyen számításon alapul. Gyanítom azonban, hogy bizonyos választási ígéretek figyelembevételével lehet csak igaz, de lehet, hogy akkor az ígéretekkel volt baj.” Hozzátette: a főváros jelenlegi vezetésének több tízmilliárd forinttal több forrás áll a rendelkezésére, mint nekik ­2019-ben.

A volt főpolgármester arról is beszélt, hogy a főváros szerinte „legalább 2022-ig időhúzásra játszik”, látványpolitizál, „aminek mégis van politikai haszna. Egyrészt de facto nem kell semmit csinálni, ergo nehéz hibázni. Másrészt lehet várni közben a dicséretet.”

A DK-s Gy. Németh Erzsébetről azt mondta Tarlós, hogy „már MSZP-s frakcióvezető korában is része volt annak a városvezetésnek, amelynek idején például az Alstom-szerződést, a 4-es metró szerződé­seit kötötték, vagy a legcsúnyább BKV-ügyeket bonyolították le még jóval 2010 előtt. Mindezeket az OLAF a legsúlyosabb kritikával illette.

Most új arcként próbál megmutatkozni, és hamis bolsevik retorikával lép fel.”

Emellett azért is kritizálta Budapest jelenlegi vezetését Tarlós, mert megszűntek a Budapest-infó elnevezésű sajtótájékoztatók, helyettük leginkább a Facebookon adják közre a híreket. „A Facebook nem szól vissza, és soha nem kell kínos kérdésekre válaszolni – amelyek, ugye, fel sem tehetők” – jegyezte meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nagy hozamot ígértek, de be se fektették a pénzt – lecsapott rájuk az MNB

Nagy hozamot ígértek, de be se fektették a pénzt – lecsapott rájuk az MNB

Lázár János: „Háborúban nem lehet országot építeni”

Lázár János: „Háborúban nem lehet országot építeni”

Alig van már pénzük a cirkuszoknak, még egy évet nem élnek túl

Alig van már pénzük a cirkuszoknak, még egy évet nem élnek túl