szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A koronavírus és a kormány is nehéz helyzetbe hozza a fővárost a hitelminősítő szerint, de gyors talpraállásra számítanak.

Pozitívra javította Budapest adósosztályzati besorolásának kilátását a Moody's Investors Service. A változás azt jelenti, az eddigi stabil helyett felminősítés lehetőségére utaló pozitív lett a főváros besorolása. A cég egyben megerősítette a magyar főváros deviza- és forintkötelezettségeinek "Baa3" szintű, befektetési ajánlású osztályzatát.

A döntés a nemzetközi hitelminősítő indoklása szerint tükrözi a rendszerszintű kockázati megítélés javulását, amelynek alapján a Moody's múlt héten Magyarország azonos szintű államadósság-osztályzatának kilátását is pozitívra javította.

A Moody's elemzése szerint a "Baa3" budapesti besorolás megerősítésének okai között van a város nagyon szilárd likviditási helyzete, ellenállóképes gazdasága és az is, hogy a koronavírus-járvány előtt mérsékelt volt Budapest adósságterhe. A hitelminősítő értékelése szerint ezek a tényezők lehetővé teszik, hogy város legalább a következő két évben elviselje a működési teljesítmény komoly romlásából eredő sokkot.

A Moody's várakozása szerint Budapest bruttó működési egyenlege az idén jelentősen romlik.

A hitelminősítő szerint a működési szintű bevételekhez mért, ugyancsak működési szinten számolt deficit 2020-ban 23 százalékra bővül, és 2021-ben is negatív marad, mindenekelőtt az adóbevételi kiesések és a működési kiadások járulékos növekedése miatt.

Mindezt egybevetve a Moody's azzal számol, hogy bár Budapest finanszírozási hiánya a teljes bevételi összeg 35 százalékának felel meg az idei év egészében, de jövőre ennek a szintnek a felére csökken. Jóllehet a magyar főváros likviditása a 2020-2021-es időszakban jelentősen szűkül, továbbra is nagyon magas lesz a hasonló adottságú és besorolású városokéhoz képest, és ez komoly védőtartalékot biztosít a nyomott bevételekkel jellemzett időszakokban.

A hitelminősítő közölte: várakozása szerint Budapest likviditási tartaléka 2020-ban a működési bevételek 80 százalékának felel meg; ez 1,2-szeres likviditási szorzót jelent a várt adósságállomány arányában. A Moody's előrejelzése szerint 2021-ben ugyanez az aránypár 64 százalék, illetve 0,9-szeres szorzó lesz. A cég az adósmegítélési erősségek között kiemeli azt is, hogy

Budapest gazdasága sok lábon áll és túlteljesíti az ország egészének gazdasági mérőszámait.

Budapest az ország gazdasági csomópontja, a magyar hazai össztermék (GDP) 37 százalékát állítja elő, egy főre jutó GDP-értéke az országos átlag kétszerese – áll a Moody's elemzésében. A város rendszerint jobban teljesít az országos átlagnál, és magas hozzáadottérték-tartalmat termelő, szolgáltatási alapú gazdasági szerkezete ellenállóképesebb is, mint a nemzetgazdaság egésze

A cég szerint ugyanakkor a várost a nemzetgazdaság egészéhez hasonló gazdasági sokk éri az idén.

A hitelminősítő felidézi, hogy a magyar gazdaságban az idén 5,5 százalékos visszaesést, jövőre 4 százalék körüli növekedést vár. 

A budapesti osztályzat pozitív kilátása tükrözi azt is, hogy a Moody's várakozása szerint a város működési egyenlege – amelyet jelentősen megterhel a koronavírus-járvány – a következő két éven belül visszatér a történelmi távlatú visszatekintésben megfelelőnek tartható szintre, és Budapest likviditási tartalékai elégségesek lesznek a pénzügyi mérőszámok érdemi romlásának ellentételezésére.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hamvay Péter hvg360

Egy éve meccsel Orbán és Karácsony, egyelőre döntetlenre állnak

Budapest vezetése és a kormány között a fővárosi választópolgárok kegyeiért küzd, aminek olykor épp az utóbbiak isszák meg a levét a fejlesztések elmaradása miatt. A taktikai gesztusok és kemény ütésváltások jellemezte küzdelem még nem dőlt el.

7 talán meglepő tünet, ami a koronavírus-fertőzöttség jele is lehet

7 talán meglepő tünet, ami a koronavírus-fertőzöttség jele is lehet

Liam Neeson akciófilmjét nem túl sokan nézték meg, de így is listavezető lett

Liam Neeson akciófilmjét nem túl sokan nézték meg, de így is listavezető lett

Erős földrengés volt Alaszkában, szökőárriadót rendeltek el

Erős földrengés volt Alaszkában, szökőárriadót rendeltek el