szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Karácsony Gergely azzal indokolta a döntést, hogy sokféleképpen szeretheti valaki a városát. Pikó András józsefvárosi polgármester szerint viszont a díszpolgárrá avatás komolytalanná teszi az előző városvezetések idején történt korrupciógyanús ügyek vizsgálatát.

A Fővárosi Közgyűlés szerdai zárt ülésén megszavazta, hogy díszpolgári címet adományoz Budapest két korábbi főpolgármesterének - számolt be Budapest polgármestere, Karácsony Gergely Facebookon. A testület egyszerre döntött Demszky Gábor, az egykori SZDSZ politikusa és a kormánypártok által támogatott Tarlós István kitüntetéséről.

A kettős díszpolgári kinevezés ötletét Karácsony Gergely egy éve, az önkormányzati választási győzelme után vetette fel.

“Örülök, hogy tegnap benyújtott javaslatomat támogatta a Fővárosi Közgyűlés, mert egy olyan országban hiszek, ahol a politikai vitapartnerek lehetnek ellenfelek, de soha nem lehetnek ellenségek” - írt az okokról Karácsony, aki hangsúlyozta, Tarlóssal ezer dologban van vitája, és biztos benne, hogy Demszkyvel is lenne hasonló helyzetben, de azt nem vitatja el tőlük, hogy nagyon szeretik a fővárost.

A Fővárosi Közgyűlés tegnapi ülésén zárt ülésen tárgyaltunk arról, hogy kik legyenek Budapest díszpolgárai, és kik...

Közzétette: Karácsony Gergely – 2020. október 1., csütörtök

Pikó András, Józsefváros polgármestere a Facebookon jelezte, hogy nemmel szavazott Tarlós István díszpolgári kinevezésére, Demszky Gábor esetében pedig tartózkodott.

"Közel egy évvel ezelőtt többek között azért kaptunk mandátumot a budapesti választóktól, hogy mást és jobbat csináljunk, mint az előző fideszes városvezetés, hogy tárjuk fel a korrupciógyanús ügyeket és számoltassuk el azokat, akiket szükséges. A Fővárosi Közgyűlés úgy döntött, hogy vizsgálóbizottságot állít fel az előző városvezetések olyan beruházásainak ügyében, melyek felvetik a közpénzek nem helyes felhasználásának a gyanúját. Amennyiben a vizsgálóbizottságunk jól végzi a munkáját, ezek a gyanúk megsemmisülnek, vagy beigazolódnak - ezt még nem tudhatjuk. De addig,

 amíg a vizsgálat le nem zárul, a lehetséges politikai felelősök kitüntetése magát a vizsgálatot teszi komolytalanná és feleslegessé"

- érvelt Tarlós  és Demszky kitüntetése ellen Pikó András.

Frissítés: Nem szavazták meg Tarlós István díszpolgárságát a Demokratikus Koalíció képviselői sem. Gy. Németh Erzsébet frakcióvezető közleményében azt írta: szilárd meggyőződésből sem ő, sem a DK kerületi polgármesterei nem szavaztuk meg Tarlós István díszpolgári címét.

„Nem értünk egyet azzal, hogy egy olyan volt főpolgármester budapesti díszpolgár legyen, aki 9 éven át nem a budapesti polgárokat, hanem a hatalmat szolgálta; akinek a vezetése alatt a felére csökkent a Főváros költségvetése; aki kiszolgáltatta Budapestet a kormányzati korrupció csillapíthatatlan étvágyának. Éppen azért nem értünk egyet Tarlós István díszpolgárságával, amiért a fővárosi polgárok tavaly októberben leváltották Budapest éléről. Tetteiért nem jár sem dicséret, sem kitüntetés” – írták.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy kézikönyvvel veszi fel a harcot a koronavírus ellen a turisztikai ügynökség a hotelekben

Egy kézikönyvvel veszi fel a harcot a koronavírus ellen a turisztikai ügynökség a hotelekben

Lukasenka Washingtont nyugtatja, hogy nem avatkoznak be az oroszok

Lukasenka Washingtont nyugtatja, hogy nem avatkoznak be az oroszok

Máris reagált Gulyás Gergely kijelentésére az SZFE diákja

Máris reagált Gulyás Gergely kijelentésére az SZFE diákja