szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bár Orbán Viktor szerint a fővárosnak van szabadon felhasználható százmilliárd forintja, amit a budapestiek megsegítésére kellene fordítani, a főpolgármester ezt határozottan cáfolja.

Orbán Viktor miniszterelnök legutóbb szombaton, az M1-en sugárzott interjúban beszélt a egyebek mellett arról, hogy "Budapestnek van szabadon felhasználható százmilliárd forintja, ezt a fővárosiak megsegítésére kellene fordítania." A tekintélyes pénzösszeget annak kapcsán emlegette, hogy igazán nagy bajban szerinte most a budapesti turizmus van, mert a külföldiekre alapozott idegenforgalom beszakadt. "A turizmus szerintem 2021-ben sem tér vissza a normális kerékvágásba" – jósolta. Hozzátette, hogy fontos feladat a családok életszínvonalának megőrzése.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere szerint ugyanakkor nincsen semmiféle szabadon felhasználható százmilliárd forint a főváros kasszájában. Facebook-posztjában azt írta, hogy "a fővárosnak nincs pénze arra, hogy a kormány feladatait átvegye. Nincs szabad 100 milliárdunk, 150 milliárdos mínuszban vagyunk. A járvány és gazdasági visszesés hatásain túl, ebben tetemes rész tesznek ki a kormányzati megszorítások. Márpedig akinél a pénz, annál a felelősség. Javaslom, az EU helyreállítási alap csillagászati összegeinek felét a kormány adja tovább lakosságarányosan az önkormányztatoknak, akik – pártállástól függetlenül – sokkal hasznosabban fogják ezt felhasználni, mint a kormány."

Orbán a múlt héten többször is felhozta, hogy Budapestnek még Tarlós István idejéből maradt százmilliárdja, Karácsony és stábja pedig többször jelezte, hogy erről szó sincs.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
HVG360 hvg360

"Annyira nem vagyunk hülyék, hogy ezt ne tudjuk elmagyarázni" – Karácsony Gergely a HVG Teraszon

Egyértelmű, hogy a Fidesz számára "csak 22 van" – céloz a következő választásra a főpolgármester a kormány és Budapest viszonyát boncolgatva. Van-e kitörési pont az önkormányzatoktól elvont bevételek okozta csapdából? Milyen lesz az Airbnb-szabályozás, miért is van dugó és lesz-e valaha egységes parkolási rendszer? M. Kiss Csaba faggatja Karácsony Gergelyt.

Nem szavazták meg a svájciak a szabad munkavállalás korlátozását

Nem szavazták meg a svájciak a szabad munkavállalás korlátozását

Néhány napja gyorsan lemerül az iPhone-ja? Itt a megnyugtató magyarázat

Néhány napja gyorsan lemerül az iPhone-ja? Itt a megnyugtató magyarázat

Nem kell erős gép: felhőben futtatja a játékokat az Amazon újdonsága, a Luna

Nem kell erős gép: felhőben futtatja a játékokat az Amazon újdonsága, a Luna