szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A tiszti főorvos ismertette a számokat. Megvan a vírus legfiatalabb halottja is, a 21 éves nőnél már a halál után mutatták ki a vírust.

Koronavírus - a második hullám, a második lezárás
A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Müller Cecília országos tiszti főorvos és Kiss Tibor rendőr alezredes szerda délelőtt is megtartotta szokásos online sajtótájékoztatóját.

A legújabb számokkal kapcsolatban Müller kiemelte, az elhunyt betegek életkora széles határok közt mozog, például egy 21 éves nő is köztük van, de hozzátette, nála valószínűleg nem a koronavírus volt a halál oka, és a fertőzést magát is csak a halál után vették észre.

A tiszti főorvos a múlt héttel bezárólag értékelte a halálozási adatokat is: a halottak átlagéletkora 76,4 év, a legidősebb közülük 103 éves. Az összes regisztrált fertőzött 2,6 százaléka halt meg, de figyelmeztetett rá, hogy csökkenni kezdett az elhunytak átlagéletkora.

Eddig 52 olyan halottja van a vírusnak, akiknél nem találtak semmilyen társbetegséget.

Kiss Róbert rendőr alezredes közölte, változtak a beutazási szabályok Románia területére: a Magyarországról Romániába beutazó 14 napos hatósági karanténba kerül, ennek feloldását a tizedik nap után lehet kezdeményezni negatív PCR-teszttel. Ezek közül kivételt képeznek azok, akik 72 óra után elhagyják az országot, és van egy két napnál nem régebbi negatív tesztjük.

69 rendőri intézkedés történt: 28 esetben azért, mert valaki nem viselt maszkot tömegközlekedésen, ebből három esetben helyszíni bírságot is kiszabtak, 41 esetben pedig az üzletekben volt baj a maszkviseléssel.

Az újságírói kérdésekre válaszolva elmondta Müller,

a járványügyi adatok indokolják már, hogy több laboratórium is bekapcsolódjon a tesztelésekbe, kedden újabb kettőt jelöltek ki.

A koronavírus hosszú távú hatásairól is nyilatkozott: főképp azoknál kerülnek elő, akik súlyosan vészelték át a fertőzést. Azt viszont hangsúlyozta, ezek az ismeretek még megerősítésre várnak követéses vizsgálatok után. Az átesettek tíz százalékánál fáradtságot, gyengeségérzetet és elnyúló gyógyulási szakaszt vettek észre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újabb emeletes vonatokat állít forgalomba a MÁV

Újabb emeletes vonatokat állít forgalomba a MÁV

Titkos üzenetet rejtett el weboldalán Joe Biden: aki észrevette, jó úton indult el egy állás felé

Titkos üzenetet rejtett el weboldalán Joe Biden: aki észrevette, jó úton indult el egy állás felé

Milliárdosnál is nagyobb veszteséget hozott össze Rogán és Habony barátainak gyorskölcsöncége

Milliárdosnál is nagyobb veszteséget hozott össze Rogán és Habony barátainak gyorskölcsöncége