szerző:
Sztojcsev Iván
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A magyarországi fertőzöttek 4,66 százaléka egészségügyi dolgozó, és egy újabb határátkelőt is megnyitnak a magyar–ukrán határon – derült ki az operatív törzs szerdai, meglehetősen rövid tájékoztatójából.

Koronavírus - a második hullám, a második lezárás
A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Egyre durvuló járványhelyzetben tartotta a napi tájékoztatóját az operatív törzs. Tegnap egy nap alatt 48 koronavírusos beteg halt meg, annyian, mint még soha, a kórházban kezeltek száma 63-mal nőtt, az aktív esetszám pedig úgy emelkedett 1107-tel, hogy ha háromszor annyit teszteltek volna, mint ahány tesztet elvégeztek, még akkor sem értük volna el azt a minimális szintet, amely az Egészségügyi Világszervezet szerint elegendő.

Müller Cecília hivatali elfoglaltásaira hivatkozva most nem vett részt a tájékoztatón, így Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője beszélt. A koronavírusról semmi újat nem mondott a reggel kiadott számokhoz képest, azt viszont megemlítette, hogy "az összhalálozást tekintve az elmúlt 10 évre visszamenőleg elmondható, hogy nem nagyobb a halálozás, mint az elmúlt 10 évben összességében”. Magyarán az év első nyolc hónapjában sokkal alacsonyabb volt a halálozási ráta, mint tavaly ilyenkor. Hogy ennek mi az oka – a kevesebb kórházi fertőzésnek köze lehet-e hozzá, vagy épp a szigorúbb járványügyi szabályok segítenek az egészségügy más részein is –, arról nem mondott semmit.

Az influenzáról viszont hosszabban beszélt: mint mondta, az oltást eljuttatják a háziorvosokhoz, tőlük kell kérni ennek a lehetőségét, az ingyenes oltást ezen a télen mindenkinek biztosítják.

Ma már mehet influenza elleni vakcináért - összeszedtük a tudnivalókat az oltás előtt

Bár influenza elleni védőoltás már régóta létezik, a koronavírus-járvány miatt talán még soha nem volt olyan nagy a jelentősége, mint idén. De egyáltalán hogyan és mikortól lehet beszerezni? Milyen típusai vannak? Ki adathatja be, és kinek kell vigyáznia? Milyen mellékhatásokat okozhat, és miért foglalt le belőle a kormány egy egész készletet?

Kiss Róbert rendőr alezredes azt mondta, 26 rendőri intézkedést kezdeményeztek az elmúlt egy napban a járványügyi szabályok megszegése miatt, "a tömegközlekedési eszközökön történő maszkviselési szabályok figyelmen kívül hagyása ügyében" 16-szor intézkedtek. Elmondta azt is, hogy holnaptól a magyar–ukrán határon megnyitják a Barabás közúti átkelőhelyet.

Ezek után következtek az újságírói kérdések közül azok, amelyeket az operatív törzs kiválogatott magának.

Ahogy az elmúlt egy hétben mindig, úgy most is feltettük a kérdést, mi annak a magyarázata, hogy most már napok óta több ezerrel kevesebb a házi karanténban és a kórházban lévők száma együtt, mint az aktív esetszám. Választ ezúttal sem kaptunk.

Azt elmondták viszont, hogy az Ausztriába vásárolni átutazók hatósági házi karanténba kerülnek a visszatéréskor, és ebből 10 nap után vagy két negatív PCR-teszttel lehet kijönni.

Az egészségügyi dolgozóknak sebészi maszk viselése kötelező, speciális védőfelszerelést azoknak kell végezniük, akik koronavírus-fertőzötteket látnak el, vagy magas kockázatú feladatot végeznek – hangzott el.

Müller Cecília tegnap azt mondta: a tömegrendezvényeken nem ajánlott a részvétel. Ezt most kérdésre válaszolva megerősítették.

Egy konkrét szám hangzott el a válaszok között: a megbetegedettek 4,66 százaléka egészségügyi dolgozó.

Remélhetőleg az őszi szünetben kedvező lesz az időjárás a szabadtéri családi programokhoz, ezen még ajánlott is a részvétel, de mindenki egészségesen menjen

– mondta el Galgóczi Ágnes.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
"Olyan volt, mint egy influenza elleni oltás" – újabb önkéntes nyilatkozott a koronavírus-vakcináról

"Olyan volt, mint egy influenza elleni oltás" – újabb önkéntes nyilatkozott a koronavírus-vakcináról

Elfajulóban lehet a járvány, mutatják a KSH többhetes átfutással közölt halálozási adatai

Elfajulóban lehet a járvány, mutatják a KSH többhetes átfutással közölt halálozási adatai

Augusztusban rekordot döntött a Fidesz támogatottsága

Augusztusban rekordot döntött a Fidesz támogatottsága