szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nagyjából harmadannyi koronavírustesztet végeztek el, mint amennyi a járványügyi előírások szerint az elégséges szint alsó határa, így is több mint ezerrel nőtt az aktív esetszám. Egy nap alatt 48-an haltak meg, és a kórházban kezeltek száma is folyamatosan nő.

Koronavírus - a második hullám, a második lezárás
A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Soha nem volt még egy nap alatt annyi áldozata Magyarországon a koronavírus-járványnak, mint most, egy nap alatt 48-an haltak meg – derült ki a járványügyi tájékoztató honlapra feltöltött számokból. Velük együtt összesen már 1259 áldozat van.

Miután tegnap Müller Cecília bejelentette, hogy informatikai hiba miatt aznap nem volt teljes az adatszolgáltatás, és a ma reggel közzétett számokkal együtt jönnek a kimaradt adatok, azt hihettük, hogy a fertőzöttek száma hirtelen sokkal jobban meg fog ugrani, mint korábban. Nem így történt: egy nap alatt 1423 új fertőzöttet diagnosztizáltak.

Igaz, a diagnosztizált fertőzöttek száma egyre kevésbé vehető komolyan: az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint akkor tesztelnek egy országban eleget, ha 5 százalék alatt van a pozitív tesztek aránya. Nálunk ez az arány már hosszú ideje 10 százalék fölötti, az előző egy napban pedig 8843 tesztből lett 1423 pozitív, ami 16 százalékos arány,

vagyis nagyjából harmadannyit tesztelnek, mint amennyi minimálisan elfogadható volna.

Egy nap alatt 268 embert minősítettek gyógyultnak, így

az aktív esetszám 1107-tel nőtt, 34 016-ra.

Kórházban 2023 beteget ápolnak, 63-mal többet, mint egy nappal korábban. Közülük 201-en vannak lélegeztetőgépen, néggyel többen, mint egy napja.

Hatósági házi karanténban 25 203-an vannak, 423-mal többen az egy nappal korábbinál.

Ez azt is jelenti, hogy a házi karanténban lévők és a kórházban fekvők száma együttvéve több mint tízezerrel kevesebb az aktív esetszámnál.

Hogy ennek mi az oka, arról egy hete kérdezzük az operatív törzset, de egyelőre nem válaszolnak.

©

Az, hogy melyik megyében hány fertőzöttet találtak a járvány kezdete óta, egyre inkább semmitmondó szám – hiába közlik ezt a járványügyi tájékoztató honlapon napról napra, azt nem teszik hozzá, hogy hol mennyien gyógyultak már meg, mennyi az aktív esetszám, sem azt, hogy ez lakosságarányosan mit jelent, és természetesen az, hogy keveset tesztelnek, a megyei adatokat is meghatározza. A megyei bontású számokból annyi derül ki, hogy az elmúlt egy napban így nőtt a pozitív tesztek aránya:

100 fölött: Budapest (284), Borsod-Abaúj-Zemplén (214), Szabolcs-Szatmár-Bereg (172), Pest (143), Győr-Moson-Sopron (133)
50–100 között: Hajdú-Bihar (99)
10–50 között: Vas (48) Komárom-Esztergom (42), Heves (39), Veszprém (33), Fejér (31), Nógrád (31), Zala (28), Baranya (23), Békés (22), Bács-Kiskun (20), Jász-Nagykun-Szolnok (17), Csongrád-Csanád (14), Tolna (12)
10 alatt: Somogy (8)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tízből kilenc magyar hobbicukrász feketén ad el

Tízből kilenc magyar hobbicukrász feketén ad el

Biztosan nem gondolná, hogy ennyi mindenre jó a videójáték

Biztosan nem gondolná, hogy ennyi mindenre jó a videójáték

Kásler Miklós: Rendkívüli idők állnak előttünk

Kásler Miklós: Rendkívüli idők állnak előttünk