szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kormányfő szerint mostanra mindenki megérthette, hogy a maszkviselésen múlik a járvány megfékezése.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Pénteken is ülésezett az Operatív Törzs, Orbán Viktor miniszterelnök pedig külön videóban számolt be az elhangzottakról. A kormányfő közölte:

A fertőzés egész Európában emelkedőben van, mi "Ausztria magasságában” járunk.

Orbán szerint 42 kórházban 2209 beteget látnak el, de az egészségügy állja a sarat. Ez szerinte annak köszönhető, hogy az orvosaink és az ápolónőink európai mércével is kimagaslóan teljesítenek. “Köszönetet is mondok nekik”, tette hozzá a kormányfő.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy áttekintették a maszkviselés szabályait. “Adtunk elegendő türelmi időt, mindenki megérthette, hogy a maszkviselésen múlik a járvány megfékezése”.

Ezért már utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy "szerezzen érvényt a hatályos jogszabályoknak és érje el azt, hogy a maszkviselés általánossá váljon”. (A maszkviselés szabályai csütörtökön szigorodtak.)

A miniszterelnök kitért rá, hogy az influenza elleni ingyenes oltás már elérhető a háziorvosoknál, a vakcinát pedig a három évnél fiatalabbak is ingyen kapják.

A koronavírus elleni vakcináról azt mondta: az összes európai beszerzési programban részt veszünk, de utasította az operatív törzset, hogy “egyidejűleg tájékozódjon az orosz és a kínai vakcinák előállításának és beszerzésének körülményeiről is”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Cápa támadt emberre egy ausztrál folyóban

Cápa támadt emberre egy ausztrál folyóban

Medián a 25 év alattiak adómentességéről: A Fidesz is tudja, hogy rosszul áll a fiataloknál

Medián a 25 év alattiak adómentességéről: A Fidesz is tudja, hogy rosszul áll a fiataloknál

A világon elsőként végeztek kettős váll- és karátültetést Franciaországban

A világon elsőként végeztek kettős váll- és karátültetést Franciaországban