szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Magyar Lapkiadók Egyesülete szerint a klub listázással sértette meg az újságírók és az olvasók jogait is.

Több sajtóorgánum munkáját is korlátozták a  Ferencváros – Dinamo Kijev BL-meccsen, hívta fel a figyelmet a Magyar Lapkiadók Egyesülete. Az FTC nevében megtagadták a válaszadást a mérkőzésen alkalmazott plusz járványügyi intézkedésekre vonatkozó kérdésekre, illetve több médium – így a hvg.hu – munkatársának az akkreditációját is elutasították.

Az egyesület szerint ezzel a magatartással nem pusztán a sajtó, hanem a közönség jogai is sérülnek.

Mindenkinek joga van arra, hogy megfelelően tájékoztassák a helyi, az országos és az európai közélet ügyeiről, valamint Magyarország polgárai és a magyar nemzet tagjai számára jelentőséggel bíró eseményekről. A médiarendszer egészének feladata a hiteles, gyors, pontos tájékoztatás ezen ügyekről és eseményekről"

– idézik a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló 2010. évi CIV. törvény egyik rendelkezését.

A Magyar Lapkiadók Egyesülete szerint a médiarendszer valamennyi tagja kizárólag akkor tud megfelelni tájékoztatási kötelezettségének, ha a megszólított, személy vagy intézmény nem fekete listáz egyes médiumokat, vagy személy szerint az ott dolgozó újságírókat. Közleményükben emlékeztetnek, hogy

az Egyenlő Bánásmód Hatóság korábban már megállapította, hogy a kizárt médiumok hátrány szenvednek a hírversenyben más médiaszolgáltatókhoz képest, közvetve pedig a hirdetési piacon is hátrányos helyzetbe kerülhetnek.

Az ominózus meccsre a hvg.hu sem kapott akkreditációt. Korábban levélben jeleztük, hogy egy újságírónk és egy fotósunk szeretne jelen lenni a Ferencváros hazai Bajnokok Ligája-csoportmeccsein. A klub sajtóosztálya azonban azt válaszolta a megkeresésünkre, hogy "sem a nyomtatott, sem az internetes kiadásukkal" nem kívánnak együttműködni, állításuk szerint azért, mert korábban a klub érdekeit sértő tartalmat tettünk közzé.

A Ferencváros egyetlen hazai mérkőzésére sem kívánunk akkreditációt biztosítani önöknek.”

– írták, így a szerdai Ferencváros – Dinamo Kijev találkozón sem lehettünk jelen. Azért a meccset végig közvetítettük.

A klub átküldte, hogy a hvg.hu melyik cikkét sérelmezi: a tavalyi önkormányzati választási kampány idején Pikó András Facebook-bejegyzését szemléztük, amelyben a független jelölt többek között azt írta, hogy a józsefvárosiak nem azt érdemlik, hogy a pénzüket kerületi fideszes politikusok és háttéremberek megbízására költsék. A későbbi polgármester akkor megnevezett egy céget, amelyről azt írta, hogy a Ferencvárosi Torna Club marketing- és reklámügyeit végzi, a bíróság azonban később kimondta, ez nem így van, mi pedig a megfelelő módon közzé is tettük az erről szóló pontosítást. Ennek ellenére a klub nem biztosít akkreditációt munkatársainknak a BL-találkozókra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
EUrologus Gazdaság

Igazságszolgáltatás, sajtó, korrupció – itt sérül Brüsszel szerint a jogállamiság Magyarországon

Az Európai Bizottság első éves jogállamisági jelentésében a brüsszeli testület aggasztónak nevezte a magyar igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatos átalakításokat, és külön kitértek arra, hogy a korrupciós ügyekben a magas beosztású hivatalnokok felelősségre vonása egyelőre elmaradt. A sajtószabadságot pedig több irányból fenyegetik kormányzati lépések.

Félig leaszfaltoztak egy macskát Bács-Kiskun megyében

Félig leaszfaltoztak egy macskát Bács-Kiskun megyében

Hétfőn kezdődik az üzérkedéssel és korrupcióval vádolt Sarkozy pere

Hétfőn kezdődik az üzérkedéssel és korrupcióval vádolt Sarkozy pere

Nem tárgyalt a kormány az iparűzési adó felfüggesztéséről

Nem tárgyalt a kormány az iparűzési adó felfüggesztéséről