szerző:
Fekő Ádám
Tetszett a cikk?

Balogh Lajos "Paci" önkormányzati képviselő, roma aktivista három hete került kórházba koronavírus-fertőzéssel. Noha hétvégén kicsit javult az állapota, a vírus a tüdeje után a szívét is megtámadta, hétfőn hirtelen lett rosszabbul, majd kora délután elhunyt. Baloghot a VIII. kerületi önkormányzat saját halottjának tekinti.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Vasárnap még vidáman újságolták az orvosok a 28 évesen elhunyt Balogh Lajos “Paci” édesapjának, hogy javult fia állapota – mondta a hvg.hu-nak Balogh Lajos közeli barátja, a Dikh TV-alapító Balogh Elek. A VIII. kerület önkormányzati képviselőjét, ismert roma aktivistát három héttel ezelőtt vitték be koronavírus-fertőzés miatt kórházba, ahol hamarosan lélegeztetőgépre került. Egyszer még levették róla, majd ismét rosszabbul lett.

Múlt héten tudtam vele beszélni, de pénteken súlyosbodott az állapota, visszakerült a gépre, és mesterségesen altatták. A koronavírus miatt csak a tüdeje 25 százaléka működött, a vérében kevés volt az oxigén. Bár a tüdeje már gyógyulgatott, ma reggel hirtelen tovább súlyosbodott a helyzet, miután a szívére is ráment a vírus, újra kellett éleszteni, majd kora délután elhunyt.”

Balogh Elek elmondása szerint az aktivistának semmi komoly alapbetegsége nem volt egy jól kezelt cukorbetegséget leszámítva.

“Az a rossz az egészben, hogy még az apja se tudott tőle elbúcsúzni. Három hete volt bent, senkit nem engedtek hozzá."

Balogh Lajos október 20-án még Facebookra posztolt légzéssegítővel az arcán: “Köszönöm hogy ennyien hívtatok ma egész nap, de telefonálni nem nagyon bírok. Írjatok inkább. Jók a programok... csak… Igen létezik a COVID” – idézett kicsit a magyar internet egyik kedvenc videójából is.

Balogh aktivistaként és zenészként is elismert figurája volt a magyarországi roma közösségnek: “Kiváló autentikus zenészként sok koncertje volt, rengetegen szerették, nagyon sok barátja volt” – mondta Balogh Elek.

Kadét Ernő a Baloghot is foglalkoztató Roma Sajtóközponttól csak röviden csak annyit mondott,

Korosztályának legnagyobb aktivistája volt.

Balogh Lajos sok helyen feltűnt már azelőtt is, hogy a DK színeiben önkormányzati képviselővé vált volna 2019-ben a Pikó András vezette Józsefvárosban. A törökszentmiklósi romatelepen is csillapította a kedélyeket, mikor a szélsőjobboldali Mi Hazánk rasszista demonstrációt tartott tavaly májusban.

Maga is alapító tagja volt az első romatelevíziónak, országos és helyi szinten is kampányolt a szavazatvásárlás ellen, a túlóratörvény elleni tüntetések egyik legerősebb beszéde is az ő nevéhez fűződik. De nem csak politikai aktivistaként lett ismert: több iskolában zenét tanított.

Önkormányzati képviselőként először neki tűnt fel, hogy valószínűleg vidékről utaztattak a VIII. kerületbe romákat a Pikó András elleni tüntetésre.

A 2019-es önkormányzati választás után ő vezette a Kulturális és oktatási bizottságot, és az önkormányzat roma és nemzetiségi tanácsnoka volt. Balogh Lajost a VIII. kerületi önkormányzat saját halottjának tekinti.

A koronavírus-fertőzéssel kórházban lévő Pikó András polgármester egy közös képpel búcsúzott, hozzá pedig azt írta, büszke a vele végigküzdött egy évre, és kimondhatatlanul fáj, hogy már nem lehet több.

 

Ezzel a közös képünkkel búcsúzom Tőled, drága Paci. Ezt szeretted Te is, én is a legjobban - Te már akkor is roma...

Közzétette: Pikó András polgármester – 2020. november 2., hétfő

Karácsony Gergely főpolgármester azt írta a Facebookon, alig találja a szavakat a megrendültségtől. "28 évesen vitte el a vírus ezt a nagyszerű fiatalembert, a legbátrabbak egyikét. Minden erejével, szóval és tettel küzdött a megkülönböztetés minden formája, a kirekesztés és a gyűlöletkeltés ellen, a cigány és nem cigány magyarok együttéléséért" – írta, hozzátéve, hogy letaglózóan rövid életében hatalmas és súlyos örökséget hagyott hátra.

 

Alig hiszem el, alig találom a szavakat a megrendültségtől. 28 évesen vitte el a vírus ezt a nagyszerű fiatalembert, a...

Közzétette: Karácsony Gergely – 2020. november 2., hétfő

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!