szerző:
HVG
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy kormányváltás sem tudná már visszacsinálni annak az ezermilliárdos állami vagyonnak a kimenekítését, amelyet Orbán Viktorék tucatnyi egyetemi és egyéb alapítványnak juttattak. Ezzel akár évtizedeken át finanszírozni tudják saját szellemi hátországukat – írja e heti számában a HVG.

„Szegény Wermer András, ha megérhette volna...” – mondta egy korábbi fideszes potentát, amikor a HVG azokról a közérdekű vagyonkezelő alapítványokról kérdezte, amelyekbe az Orbán-kormány az elmúlt hónapokban ripsz-ropsz belepakolt mintegy ezermilliárd forintnyi vagyont. Az első Orbán-kormány "Habony Árpádjának" neve azért került elő, mert ő volt a Millenáris megálmodója, amelyet a Fidesz emblematikus kulturális és propagandaközpontjává akartak tenni, majd valamiképpen privatizálni szerették volna.

Nagy traumát okozott Wermerék számára, hogy a mű 2002-es váratlan kormányváltás miatt torzó maradt. Orbánék azonban nem akarnak még egy ilyen kataklizmát átélni, miközben láthatóan számolnak a választási vereség lehetőségével. Az újabb szűk esztendők veszélye azonban elhárult, hiszen a fideszes parlamenti többség éppen a napokban határozott arról, hogy – nyolc állami egyetemhez és a kormánypárt négy másik kulturális-tudományos műhelyéhez hasonlóan – a Millenáris egy úgynevezett közérdekű vagyonkezelő alapítvány fenntartásába kerüljön.

„Évtizedekig biztos lábakon kell állnia a szellemi hátországunknak” – ragadja meg a lépés lényegét egyik fideszes forrásunk. Az Orbán-kormánytól eddig sem állt távol, hogy átláthatatlan intézményekbe szervezzen ki állami vagyonokat, ám a kétharmados törvénnyel létrehívott közérdekű vagyonkezelő alapítványokkal mindenképpen szintet lépett a Fidesz.

Gyakorlatilag bebetonozza a kultúra és a tudomány területén mozgó holdudvarát, és semmi sem szab határt annak, hogy az állam számolatlanul stafírozza ki ezeket a közérdekűnek csúfolt alapítványokat – további részletek a HVG-ben és a hvg360-on.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!