szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Újabb egymillió favipiravir tabletta érkezett Kínából a külgazdasági és külügyminiszter karanténból tett bejelentése szerint.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Hetedik napja van karanténban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azóta, hogy Bangkokban a múlt kedden pozitív lett a koronavírustesztje. A tárcavezető hétfő délben arról számolt be, hogy a tünetei nem szűnnek, „jelenleg úgy érzem magam, mint egy komplett influenzabeteg”.

Amellett, hogy az állapotáról hírt adott, a közösségi oldalára feltöltött videóban arról is beszámolt, hogy zajlanak a tárgyalások Magyarország külföldi partnereivel a koronavírus okozta betegséget kezelő gyógyszerek beszerzéséről is. Ennek eredményeképpen vasárnap éjjel újabb 1 millió darab favipiravir tabletta érkezett Kínából.

„Több gyártóval és partnerrel tárgyalunk a további beszerzésekről, a hétvégén Japánból is érkezik egy újabb egymilliós szállítmány” – tette hozzá Szijjártó.

A favipiravir működési mechanizmusáról itt írtunk korábban:

Hogy működik a favipiravir, amit magyar koronavírus-betegeknél is használnak?

Pécsi virológusok ezúttal a már Magyarországon is használt hatóanyag, a favipiravir működésébe engedtek betekintést. A szerrel koronavírus-betegeket kezelnek.

Szijjártó a múlt hétfőn látogatott Kambodzsába, ahol az érkezésekor elvégzett koronavírusteszt negatív eredményt hozott. Másnap azonban, amikor a thai fővárosba, Bangkokba érkezett, a mintája pozitív lett. Ezt követően Kambodzsában közel 900 embert teszteltek le, mindenkit, akivel közvetlenül vagy közvetetten kapcsolatba került. Egy testőr szervezetében mutatták ki a fertőzést, de azt nem tudni, hogy valójában kitől kapta el a vírust.

A látogatás során a magyar miniszter Hun Szen miniszterelnökkel, Prak Szokhonn külügyminiszterrel, Aun Pornmoniroth gazdasági és pénzügyminiszterrel, Pan Szoroszak kereskedelmi miniszterrel, Veng Szakhon mezőgazdasági miniszterrel és Szousz Jara parlamenti képviselővel találkozott. Többen közülük, a negatív teszteredmény ellenére, karanténba vonultak.

A rendőrség szerint 20-szor repült szolgálati helikopterrel Szijjártó

Rajta kívül csak a két miniszter és a miniszterelnök utazott így.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Donald Tusk odamondott az illiberális válságkezelésnek

Donald Tusk odamondott az illiberális válságkezelésnek

Vajon hol létezhet még élet a Földön kívül?

Vajon hol létezhet még élet a Földön kívül?

Elmarad a Forma-1-es Kanadai Nagydíj, Törökország lehet a beugró

Elmarad a Forma-1-es Kanadai Nagydíj, Törökország lehet a beugró