szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Pécsi virológusok ezúttal a már Magyarországon is használt hatóanyag, a favipiravir működésébe engedtek betekintést. A szerrel koronavírus-betegeket kezelnek.

Koronavírus - a második hullám, a második lezárás
A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Antivirális szerek címmel indított magyarázós sorozatot a Virológia Pécs nevű tudományos Facebook-oldal, amely most a széles spektrumú antivirális gyógyszer, a favipiravir működését tálalja. A hatóanyag klinikai vizsgálatait végző konzorcium már megszerezte a szükséges engedélyeket, így magyar betegeket is kezelhetnek vele, elsőként Szegeden.

A virológusok szerint a favipiravir az antivirális szerek közé tartozik. Ez egy olyan gyógyszercsoportot jelent, amely gátolja a vírusok valamely testen belüli folyamatát. “Ez számos támadási pontot jelenthet, a bejutás megakadályozásától, valamely alapvető virális mechanizmus gátlásán át a sejtekből történő kijutásig” – írták.

A pécsi szakemberek szerint a felhasználás mellett szól “a rezisztencia kialakulásának esélye is, ez a legtöbb antivirális szerre igaz – ezért nem lehet mindenkinek (kivéve a kórházi, súlyos megbetegedéseket) influenza ellenes gyógyszerrel leküzdenie a szezonális járványokat, és ezért fontos az oltással védekezni”.

A favipiravir esetében a vírus önsokszorozó folyamata gátlódik. Maga a szer, sejten belüli aktiválódást követően képes a vírus RNS másolását végző fehérjéhez (RdRp vagy RNS-függő RNS polimeráz), egyfajta hamis építőkockaként kötődni és az éppen másolás alatt álló vírusörökítőanyagba beépülve megszakítani a folyamatot”

– magyarázzák a kutatók.

A vírus sokszorozódásához, folytatják a bejegyzésben, elengedhetetlen, hogy a bejutott vírusok RNS örökítőanyagáról (képzeljük el cérnaszálnak) összetett folyamatok révén, számos gazdasejt által létrehozott építőelemet felhasználva végül sokszorozódás történjen (sok majdnem teljesen azonos cérnaszál keletkezzen). Ehhez a vírus saját fehérjét hoz magával, kódol magában, amely kifejezetten a vírus RNS „cérnaszáljáról”, vagyis az örökítőanyagáról készít szintén RNS alapú másolatot. Az építőkockát pedig a gazdasejtben található molekulák (bázisok) biztosítják, melyek egyébként sejtjeink normális működése közben is hasonló funkciót töltenek be. Ezen építőkockák sorába áll be a favipiravir aktiv alakja, amely beépülve “elrontja”/értelmetlenné teszi az éppen készülő, még nem teljes és működőképes vírusörökítőanyagot. A sokszorozódás ezek hatására pedig leáll.

A kutatók azt is megosztották, hogy favipiravirt eredetileg influenzavírusokra fejlesztették ki Japánban, ugyanis a jelenleg ismeretes egyéb, influenzaellenes antivirális szerekre bizonyos törzsek ellenállóvá váltak. Mivel az influenzavírus is RNS örökítőanyaggal rendelkező vírus, másolását hasonló elven végzi a sejten belül (sok más RNS vírussal együtt). Így a favipiravir hatásossága sem korlátozódik csak rá, emellett bizonyítottan, számos más, RNS örökítőanyaggal rendelkező vírusra is hat, köztük a flavi-, filo-, noro-, alpha- és hantavírusok.

Ugyanakkor vírusonként eltérő, milyen populációs csoportnak – az adott betegség – mely fázisában és milyen dózisban szükséges alkalmazni. “Ez a magyarázat arra, hogy a járvány kitörése óta eltelt hónapok most hozhatják meg az áttörést” – teszik hozzá a kutatók.

A favipiravir azért is előnyös szer, mert gyártási szempontból egyszerű molekuláról van szó, Magyarországon is előállításra került már. A pécsi virológusok ezért bizakodóan tekintenek jövőbe, mint írják, az elkövetkező hónapokban remélhetőleg számos pozitív eredményről fogunk olvasni a Covid–19 gyógyítására használt favipiravir kapcsán.

A kutatók legközelebb a remdesivirről készítenek összefoglalót.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nagy változás a Google Térképnél: már sima mobillal is készíthetők utcaképek

Nagy változás a Google Térképnél: már sima mobillal is készíthetők utcaképek

Három magyarországi gyárát is bővíti a Schneider Electric

Három magyarországi gyárát is bővíti a Schneider Electric

Hiába magyarázza a kormány a Covid-adatokat, halálozásban már uniós dobogósok vagyunk

Hiába magyarázza a kormány a Covid-adatokat, halálozásban már uniós dobogósok vagyunk