szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az emberi erőforrások minisztere szerint “év végén a karácsony hangulatához jobban illő híreket fogunk mondani.”

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Rogán Antalhoz hasonlóan Kásler Miklóst is meghallgatták a parlamentben, őt az a népjóléti bizottság, aminek üléseit a Fidesz hetek óta bojkottálja annak MSZP-s elnöke, a "kamuvideós" Korózs Lajos miatt. Ezt az ezúttal megjelenő fideszes politikusok minden megszólalásukban felhozták. Az emberi erőforrások miniszterét egy-egy körben kérdezhették a képviselők, a kérdéseik hosszát négy percre limitálták, Kásler válaszaira nem adtak időkeretet.

Kásler majdnem egy óráig tartó beszédében főleg számokat sorolt a kormány sikereiről például gyermekvédelem és egészségügy terén. Szerinte egyszerűsödött most az örökbefogadási procedúra, és a kormány megkönnyítette az örökbefogadást, arról viszont nem beszélt, hogy az egyedülálló szülők számára épp megnehezíteni készül ezt a kormány.

Mondandójában beszélt azért a koronavírusról is: “Mivel a magyar kormány majdnem mindenkit megelőzött Európában két-három héttel, az első hullám elleni védekezés rendkívül sikeres volt. Aztán ahogy az ismereteink gyarapodtak, a nemzeti konzultáció végeredményének megfelelően az ország működtetésének megtartása mellett alakítottuk tovább a járvánnyal kapcsolatos intézkedéseinket” – utalt arra, hogy Magyarország a koronavírus második hullámában az első hullám sokszorosát hozza fertőzöttek és halálozások számában is.

Kásler ennek ellenére úgy tűnik, derűlátó: szerinte az epidemiológusok pontos számokkal rendelkeznek a járványról, és ezek stabilizálódnak. “Bizonyos megnyugvásra lehet okunk, mert bár a vakcinákról nem tudunk mindent, de legalább hat-hét rendkívül előrehaladott fázisba érkezett, ezeket hamarosan átnézhetjük.”

A miniszter kiemelte, sok “butaság” hangzik el a vakcinákkal kapcsolatban: “Pfizer-vakcina, majd meglátjuk, milyen lesz” – mondta, majd sorolta az oxfordi, az oroszt, a kínait és az izraelit is a megismerendő vakcinák között. “Egyet tessenek elhinni, vagyis nem elhinni, mert ez ténykérdés: Magyarországon olyan vakcina, amelyik nem hatásos és nincsenek szövődményei, nem fog forgalomba kerülni” – mondta Kásler, bár itt valószínűleg arra gondolt, hogy nem lesznek szövődményei a forgalomba hozott vakcináknak. Kásler szerint ő maga bármelyiket beadatná magának, ha orvosként úgy ítélte, megfelel a kritériumoknak.

Mondandóját azzal zárta, hogy szerinte “év végén a karácsony hangulatához jobban illő híreket fogunk mondani.”

A képviselői kérdésekre válaszolva először azt javasolta a képviselőknek, hogy olyan kérdéseket ne tegyenek fel, amiknek bármikor utána lehet nézni, és a magyar hallgatók már sokszor kaptak rájuk választ. Azért párra válaszolt: azt mondta, Magyarországon az utolsó tíz évben egy évet leszámítva az idei halálozás a legkedvezőbb, majd rátért a Tízparancsolatra: “Az is benne van, hogy ne füllents. Sőt, ezt sokkal markánsabban megfogalmazták” – üzent az ellenzéki képviselőknek, akik szerint rossz számokat lobogtatnak.

Kásler továbbra is kitart amellett, hogy az orvosok 2023-ig bejelentett bértábláját a Magyar Orvosi Kamarával együtt alkották meg annak ellenére, hogy a Kamara szerint ilyen egyeztetés nem történt. Kásler azt mondta, még az egyeztetésen is részt vett a Kamara képviselőivel a Karmelita kolostorban.

A magyar statisztikák megbízhatóságáról megengedően nyilatkozott: “A beérkező adatokat a Népegészségügyi Központ rendkívül pontosan állítja össze, de ez nem jelenti azt, hogy mindig sikerül.”

A vakcinákra visszatérve még elmondta, egyedül azt lehet felelősséggel kijelenteni, hogy lesz jövő év elején vakcina, az esetleges mellékhatásokról nem tud beszélni.

Ez volt a miniszter második meghallgatása szerdán: korábban a kulturális bizottság előtt beszélt, ahol azt emelte ki az MTI szerint, Magyarország egész Európában első a kultúra támogatásában: szerinte minden színháznak sikerült ugyanis végül megegyeznie az önkormányzatokkal.

A Magyarságkutató Intézetről, ami a magyar nép vélt türk gyökereit hangsúlyozza azt mondta, működésének eddigi két évében rendkívül korrekten, magas tudományos színvonalon, közérthető nyelven "alapvetően fontos dolgokat közölt.”

A kulturális dolgozók bérrendezésével kapcsolatban elmondta, szerinte sem elég magas a hat százalékos béremelés, de jelen pillanatban erre van lehetőség.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Céklát hív vissza a forgalomból a Bonduelle a Sparból, mert üvegdarabok lehetnek benne

Céklát hív vissza a forgalomból a Bonduelle a Sparból, mert üvegdarabok lehetnek benne

Nagy bajban van a szabadidősport-szektor, van, aki már a bérleti díjat sem tudja fizetni

Nagy bajban van a szabadidősport-szektor, van, aki már a bérleti díjat sem tudja fizetni

Labrisz: Jelentsék az összes megtévesztő mesét a fogyasztóvédelemnek

Labrisz: Jelentsék az összes megtévesztő mesét a fogyasztóvédelemnek