szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kifogásolják, hogy a törvény nem terjed ki azokra, akik vállalkozóként működnek, valamint az alapítványoknál, kht.-knál és magánszolgáltatóknál dolgozó alkalmazottakra.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) nem fogadja el a törvénytervezet bértáblával kapcsolatos részét – derül ki abból a levélből, amelyet a kamara küldött Kásler Miklós, emberi erőforrások miniszterének. Kifogásolják, hogy a törvény nem terjed ki azokra, akik vállalkozóként működnek, valamint az alapítványoknál, kht.-knál és magánszolgáltatóknál dolgozó alkalmazottakra. Azt írják, azzal egyetértenek, hogy az alapellátásban dolgozókat nem kell kötelezően e törvény hatálya alá vonni, „de számukra – nem e törvényben, de elfogadásával párhuzamosan – sürgetően szükséges a hasonló jövedelem biztosításának ígéretét adni".

A kamara elfogadja, hogy szükséges korlátozni a másodállás vállalását, de a szervezet szerint ennek feltételeit kormányrendeletben kell rögzíteni, hogy a döntés ne az elbíráló egyedi megítélésén alapuljon.

Azt is írják, hogy a személyes közreműködés lehetőségének egylépcsős, felkészülési idő nélküli kivezetése számos intézményben komoly működési zavart okozhat. Példaként az aneszteziológusokat és a patológusokat hozzák.

A MOK a differenciálás lehetőségével egyetért, de megjegyzi, hogy miután a miniszterelnök a MOK bértábláját mint alapbért fogadta el, az ettől való lefelé eltérés ellentétes a megegyezéssel. Gond az is, hogy a bértábla nem kezeli a képesítésbeli különbségeket. „Bár a szakvizsga nélkül dolgozó orvosok száma elenyésző, de számukra a szakorvosokkal azonos bér adása indokolatlan és a szakmai fejlődés, valamint az egyetemi karrier érdekében a tudományos fokozat vagy az egyetemi karrier választásának meg kell jelenni a jövedelem különbségben.”

Kásler Miklós hétfőn nyújtotta be a parlamentnek a törvénytervezetet, amely „soha nem látott mértékű” orvosi béremelést javasol, és amely a Magyar Orvosi Kamara javaslatán alapul. Az ebben közzétett bértábla szerint az orvos, szakorvos, fogorvos, szakfogorvos, gyógyszerész, szakgyógyszerész, továbbá a kormányrendeletben meghatározott munkakörben foglalkoztatott egészségügyi szolgálati jogviszonyban állók bére három év alatt emelkedik.

Egy kezdő rezidens jövőre 481 ezret keres, ami három év múlva 687 ezer forintra emelkedik. Egy 41 évnél régebben praktizáló orvos bére jövőre 1,6 millióra, 2023-tól pedig 2,38 millióra emelkedik.

A kormány azonban nemcsak a béreket, hanem a hálapénzt is rendezné – ahogy egyébként azt a MOK már régóta szorgalmazza. Nem is akárhogy: a törvényjavaslattal egy időben benyújtott Btk.-módosítási javaslat alapján az orvoson kívül az őt megvesztegetni próbáló pácienst is büntethetik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Feljelenti Rogán apósát az OLAF-nál a Momentum

Feljelenti Rogán apósát az OLAF-nál a Momentum

Ez volt a mianmari tüntetések eddigi legvéresebb napja

Ez volt a mianmari tüntetések eddigi legvéresebb napja

Több mint hatezer kisebb földmozgást észleltek Izlandon

Több mint hatezer kisebb földmozgást észleltek Izlandon