szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Közepesen súlyos tünetei voltak a Semmelweis Egyetem rektorának.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Családjával együtt kigyógyult Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a koronavírusból – jelentette be az orvos a Facebookon. Merkely újra betegeket gyógyít.

Merkely a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorának adott interjút. Ebben elmondta, közepesen súlyos tüneteik voltak, de túl vannak rajta.

A rektor szerint a pozitívak aránya fokozatosan csökkenni kezdett, ezzel együtt a kórházba kerülök száma is, de így is még jelentős számú beteget kell ellátni. A korlátozásokat továbbra is komolyan kell venni, a higiénés szabályok betartása alapvető, de nem elégséges – hívta fel a figyelmet. (A kormányzati tájékoztató oldal hivatalos adatai szerint csütörtökön 6360 új fertőzöttet találtak.)

Merkely javasolja a maszkhasználatot minden találkozásnál, ugyanakkor az újrafertőződés veszélyét csekélynek tartja. Az immunitás – valószínűleg – annál magasabb fokú, minél súlyosabb volt a betegség lefolyása.

A szuperterjesztők aránya nagyjából 10 százalék az összes fertőzött között – hangzik el az interjúban. De a leghelyesebb, ha mindenkit szuperterjesztőnek tekintünk.

Az átfertőzöttség mértékét csak becsülni lehet, de Merkely szerint körülbelül másfél millió ember ment át a fertőzésen, ami a nyájimmunitás eléréséhez nem elég. A tetőzés után azonban célszerű lenne egy reprezentatív, nagy mintájú mérést végezni ennek ellenőrzésére, mégpedig korosztályra lebontva. Ma elsősorban a középkorúak kapják el a koronavírust, az idősebbek óvatosságuk miatt kevésebben vannak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
HVG360 hvg360

"Nem lehet az életünket úgy leélni, hogy mindentől félünk" – Merkely Béla a HVG Teraszon

A Semmelweis Egyetem rektora szerint jön a járvány második hulláma, de nem nyáron. Azt mondja, az elsőben elrendelt korlátozásokat még egyszer nagyon nehéz lenne kivitelezni, egyrészt, mert az emberektől nehéz elvárni a korábbi fegyelmezettséget, másrészt a gazdaságot, a munkahelyeket rendkívül veszélyeztetné. Meggondolandónak tartja, hogy óvatos, folyamatos őrködéssel csökkentsék a járvány újabb felvonásának hatását.

26 év után véget érhet az 5-ajtós Lada Niva gyártása

26 év után véget érhet az 5-ajtós Lada Niva gyártása

Magyar Nemzet: Ukrajnában ragadt a Hableány-tragédiában érintett Viking Idun kapitánya

Magyar Nemzet: Ukrajnában ragadt a Hableány-tragédiában érintett Viking Idun kapitánya

„Az elmúlt négy év felejthetetlen volt” – videóban búcsúzik Melania Trump

„Az elmúlt négy év felejthetetlen volt” – videóban búcsúzik Melania Trump