szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Munkáspárt elnöke az első magyar politikus, aki személyesen látogatott az országba a belarusz elnök újraválasztása óta.

Negyvenperces személyes látogatáson fogadta Aljakszandr Lukasenka a magyar Munkáspárt elnökét – szúrta ki a Telex. Thürmer Gyula az első magyarországi politikus, aki az augusztusban valószínűleg elcsalt, és azóta is tartó százezres tüntetéseket is kiváltó választás óta Fehéroroszországba látogatott. Thürmer szerint a tüntetési hullámnak nincs jele, „a társadalom elégedett azzal a politikával, amit az országot 26 éve irányító Lukasenka képvisel, és látható, hogy a tiltakozások hamarosan teljesen lecsengenek”.

Thürmer látogatásáról a belarusz állami hírügynökség számolt be. „Mi, a Munkáspárt, úttörőkként tekintünk magunkra, igyekszünk segíteni az országnak” – mondta Thürmer, aki Lukasenka régi ismerőse. A politikus szerint az EU kemény lépései belehajtják az országot az orosz–kínai szövetségi rendszerbe, ezért el kellene gondolkodni azon, hogy ez kinek tesz jót. Közben azt is kiemelte, Moszkva nem jelent veszélyt Belarusz függetlenségére.

„A független Belarusz kötött Oroszországgal szövetséget. Ez a szövetségi állam azonban két ország egyenjogú kapcsolata. Ám ha a külső nyomás erősödik nyugatról, ha még több amerikai katona jön a balti államokba és Lengyelországba, akkor változtatni kell a politikán, de ezt senki nem akarja” – mondta.

Előre tekintünk és előre megyünk A Belarusz Kommunista Párt a mai politikai élet fontos szereplője. A hat és félezerrel...

Közzétette: Magyar Munkáspárt – 2020. november 27., péntek

Thürmer szerint nem a magyar kormány üzenetét tolmácsolta kint Lukasenkának, hiszen a 2018-ban egy százalék alatt végzett Munkáspárt önálló alakulat. A véleményét viszont elmondta: „Az emberek hangulatán, az utcán, az üzleteken nem érezhető, hogy bármiféle augusztusi változás lenne várható. Kimerül az ellenzék akciója, egyre kevesebbeket, egyre kisebb réteget érint. Az emberek dolgoznak, élik a világukat.”

Szerinte a tüntetésekkel az a baj, hogy nincs mögötte ideológia. „Nincs vallás, nincs kommunizmus, nincs marxizmus. A függetlenség eszméje él, ami, úgy tűnik, kevés a társadalom összefogására.”

A pártelnök nem tért ki a százával börtönbe hurcolt és megkínzott tüntetőkre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Németh András Világ

Száz napja tart, de kifulladóban van a fehérorosz tiltakozási hullám

Vélhetően még jó ideig elhúzódik az augusztus 9-ei elnökválasztás elcsalása miatt kipattant fehéroroszországi belpolitikai válság, ám a főszereplők személye változóban van. Az ellenzéki tüntetések kifulladóban vannak, az 1994 óta hatalomban lévő államfő, csaláson kapott Aljakszandr Lukasenka már nem a tiltakozókkal hadakozik, hanem Oroszországgal: Moszkva azt szeretné, ha a levitézlett szövetségest egy másik megbízható politikus váltaná fel, Lukasenka viszont időt akar nyerni.

Olcsóbb iPhone érkezhet áprilisban, talán kettő is

Olcsóbb iPhone érkezhet áprilisban, talán kettő is

Az ország egyik felén havazásra, a másikon erős szélre figyelmeztetnek

Az ország egyik felén havazásra, a másikon erős szélre figyelmeztetnek

Schobert Norbert magánnyomozókat fogadott, hogy leszámoljon a családját ócsárló követőkkel

Schobert Norbert magánnyomozókat fogadott, hogy leszámoljon a családját ócsárló követőkkel